Siakap Keli

Nak Pitam Menghadap Orang Yang Mulut Busuk, Gigi Kuning, Ketahui Cara Penjagaan Mulut Dengan Betul

Muda-muda lagi dah tak ada gigi, ada yang nafas berbau atau lidah berkerak. Pernahkah anda berada dalam situasi ini? Atau anda dikelilingi dengan orang-orang yang mengalami masalah sebegini?

Penjagaan gigi atau mulut yang baik adalah penting untuk mengekalkan gigi, gusi dan lidah yang sihat. Masalah mulut, termasuk nafas berbau, mulut kering dan kerosakan gigi sebenarnya boleh dirawat dengan diagnosis dan penjagaan yang betul(1).

Kesihatan pergigian dan mulut adalah bahagian penting untuk kesihatan dan kesejahteraan seseorang. Kebersihan mulut yang tidak sihat boleh menyebabkan gigi berlubang dan penyakit gusi, dan juga dikaitkan dengan penyakit jantung, kanser, dan kencing manis.

Mengekalkan gigi yang sihat dan gusi adalah komitmen seumur hidup. Seseorang haruslah mempelajari tabiat kebersihan mulut yang betul lebih awal lagi seperti memberus gigi, flossing dan mengehadkan pengambilan gula dalam pemakanan dan menjadikan ianya lebih mudah untuk mengelakkan prosedur pergigian yang mahal dan isu kesihatan jangka panjang(2).

Gambar :Riverfront Dental Care

Fakta Mengenai Gigi Dan Mulut

Gigi Berlubang dan penyakit gusi sangat biasa. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia(2) :

 • Antara 60 dan 90 peratus kanak-kanak sekolah mempunyai sekurang-kurangnya satu gigi berlubang
 • hampir 100 peratus orang dewasa mempunyai sekurang-kurangnya satu gigi berlubang
 • antara 15 hingga 20 peratus orang dewasa berusia 35 hingga 44 tahun mempunyai penyakit gusi yang teruk
 • kira-kira 30 peratus daripada orang di seluruh dunia berusia 65 hingga 74 tidak mempunyai gigi semula jadi
 • di kebanyakan negara, daripada setiap 100,000 orang, terdapat antara 1 hingga 10 kes kanser mulut
 • Beban penyakit mulut adalah lebih tinggi di kalangan penduduk miskin atau kurang bernasib baik
Gambar :Kondisi Umum & Penyakit

Penyakit Gusi

Penyakit gusi boleh bermula di peringkat kanak-kanak dan boleh menjadi lebih parah di awal usia dewasa hingga ke peringkat pertengahan umur.

Penyakit gusi disebabkan oleh plak yang terkumpul di antara dan di sekeliling leher gigi. Bakteria pada plak menghasilkan toksin yang merosakkan tisu gusi yang menyebabkan gusi menjadi kemerahan, keradangan dan akan berdarah(3).

Jika tidak dikawal, penyakit gusi boleh merebak ke tunjang sokongan dan tulang yang menyokong gigi dan akhirnya menyebabkan gigi menjadi longgar.

Gambar :Cara Mencegah Penyakit

Mengapa pula gusi sering berdarah ketika memberus gigi? Gusi berdarah selalunya merupakan tanda penyakit gusi. Keadaan ini selalunya akan pulih jika plak disingkirkan melalui pemberusan dan gigi diflos setiap hari(3).

Pendarahan gusi juga kerap berlaku semasa tempoh perubahan hormon ketika baligh dan kehamilan. Namun begitu, kadang-kala pendarahan gusi juga merupakan tanda gangguan penyakit darah.

Penjagaan Gigi Kanak-Kanak

Mengajar penjagaan mulut anak-anak dengan betul pada usia muda adalah penting dalam kesihatannya sepanjang hayat. Ibu bapa boleh mulakan dengan memberi contoh terbaik untuk anak-anak seperti menjaga gigi sendiri dengan baik dan memberitahu mereka bahawa kesihatan mulut adalah sesuatu yang perlu dihargai.

Selain itu,ibu bapa juga boleh memberus gigi bersama dengan anak-anak atau membiarkan mereka memilih berus gigi mereka sendiri kerana hal ini akan menggalakkan rawatan mulut yang betul(4).

Untuk membantu anak-anak anda melindungi gigi dan gusi mereka dan mengurangkan risiko mereka mendapat gigi berlubang, ajar mereka untuk mengikuti langkah-langkah berikut(4):

 • Berus dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida yang selamat untuk digunakan bagi mengeluarkan plak yang melekat pada gigi yang menjadi punca utama kerosakan gigi.
 • Floss setiap hari untuk mengeluarkan plak di antara gigi bagi mengelakkan ia  mengeras menjadi tartar. Apabila tartar terbentuk, ia hanya boleh dikeluarkan oleh pembersihan profesional.
 • Makan makanan yang seimbang yang membatasi kanji atau makanan manis, yang menghasilkan asid plak yang menyebabkan kerosakan gigi.
 • Gunakan produk pergigian yang mengandungi fluorida, termasuk ubat gigi.
Gambar :Dentrix Dental Care

Kehamilan Dan Kesihatan Gigi

Kesihatan diri dan mulut adalah sangat penting untuk ibu mengandung. Semasa mengandung, perubahan hormon yang berlaku menyebabkan tindak balas berlebihan terhadap plak gigi, mengakibatkan gusi lebih mudah bengkak, berdarah dan kemerahan.

Keadaan ini dipanggil gingivitis semasa mengandung dan ia adalah suatu keadaan yang selalunya berlaku pada bulan kedua atau ketiga kehamilan dan kadang-kala menjadi lebih teruk sehingga bulan kelapan(3).

Kajian kini menunjukkan hubungan antara penyakit gusi di kalangan ibu-ibu mengandung dan bayi yang lahir dengan berat badan yang rendah(3).

Adalah penting untuk mengekalkan rutin penjagaan mulut setiap hari secara menyeluruh, termasuk memberus dan menggunakan flos. Lawatan ke klinik pergigian di peringkat awal kehamilan membolehkan pakar pergigian

mengenalpasti masalah kesihatan mulut yang mungkin perlu dirawat(3).

Gambar :vbosedentalcare.com

Rokok Dan Kesihatan Gigi

Merokok boleh menyebabkan gigi kekuningan, kehilangan gigi dan kanser mulut, dan membuat penyakit gusi lebih buruk. Jika anda merokok, anda mungkin perlu mendapatkan rawatan dengan lebih kerap, tetapi nasihat terbaik ialah cuba berhenti(5).

Minuman beralkohol juga boleh menyebabkan kanser mulut dan jika anda merokok dan minum, anda lebih berisiko. Sesetengah minuman beralkohol mengandungi banyak gula, dan beberapa minuman campuran mungkin mengandungi asid(5).

Jadi, mereka boleh menyebabkan kerosakan atau hakisan jika anda sering meminumnya dalam jumlah besar.

Gambar :alluredentalcare.co.uk

Langkah Pencegahan

Ada banyak langkah yang boleh diambil untuk menjaga kesihatan dirumah. Sebagai contoh, penyakit pergigian dan lisan boleh dikurangkan dengan(2):

 • memberus gigi anda dengan ubat gigi fluorida sekurang-kurangnya dua kali sehari
 • flossing gigi sekurang-kurangnya sekali sehari
 • mengurangkan pengambilan gula anda
 • makan makanan yang tinggi dalam buah – buahan dan sayur – sayuran
 • mengelakkan produk tembakau
 • minum air fluorida
 • mencari rawatan pergigian profesional

Jika seseorang mengalami tanda-tanda amaran kesihatan pergigian berikut, mereka perlu membuat temujanji untuk melihat doktor gigi secepat mungkin(2):

 • ulser , luka , atau kawasan tender di dalam mulut yang tidak akan sembuh selepas satu atau dua minggu
 • pendarahan atau gusi bengkak selepas memberus atau flos
 • bau mulut kronik
 • sakit atau sakit gigi
 • gigi longgar
 • sakit apabila mengunyah atau menggigit
 • bengkak muka dan pipi
 • sakit dibahagian rahang
 • gigi retak atau patah
 • kerap mengalami bibir kering

Jika gejala ini disertai dengan demam tinggi dan pembengkakan pada muka atau leher, disarankan  agar mendapatkan rawatan perubatan kecemasan(2).

Rujukan

 1. WebMD
 2. Healthline
 3. Portal Program Kesihatan Pergigian KKM
 4. Colgate
 5. Dental Health