Siakap Keli

Bakar Penjara Takut Tak Sempat Jumpa Keluarga, Ribuan Banduan Lolos Ketika Gempa Sulawesi

Kerajaan Indonesia pada Isnin mengaumumkan seramai 1,200 penghuni melarikan diri dari tiga tahanan berikutan bencana gempa bumi dan tsunami yang berlaku beberapa hari lalu.

Pecahan penjara besar berlaku selepas gegaran yang kuat mencetuskan dinding air yang menghancurkan bandar kecil Palu pada hari Jumaat.

Pegawai Kementerian Kehakiman Sri Puguh Utami berkata penghuni melarikan diri dari dua tahanan, iaitu di Palu dan satu lagi di Donggala, kawasan yang juga dilanda bencana .

“Air meletus dari bawah penjara yang menyebabkan penjara menjadi panik dan kemudian berlari ke jalan,” kata pegawai Kementerian Kehakiman Sri Puguh Utami, sambil menambah bahawa air itu bukan dari tsunami.

“Saya yakin mereka melarikan diri kerana mereka takut mereka akan terjejas oleh gempa bumi. Ini adalah pasti kehidupan dan kematian bagi tahanan,” katanya.

Satu penjara di bandar Palu dibina untuk menampung seramai 120 orang menyaksikan sebahagian besar 581 penghuni ributnya melalui pengawal dan melepaskan diri mengikut tembok yang runtuh oleh gempa berkekuatan 7.5 magnitud.

Penduduk dari tahanan lain di Palu melarikan diri dengan memecahkan pintu utamanya.

Penjara di Donggala terbakar dan kesemua 343 penghuni turut melarikan diri, kata Utami.

Kebakaran itu dipercayai telah dicetuskan oleh tahanan yang marah dan menuntut untuk melihat keluarga mereka.

“Mereka panik selepas mengetahui bahawa Donggala teruk dilanda gempa bumi,” kata Utami.

“Para pegawai penjara telah berunding dengan para tahanan untuk membenarkan mereka pergi memeriksa keluarga mereka, tetapi beberapa tahanan nampaknya tidak sabar dan bertindak membakar penjara.”

Kini, lebih dari 100 tahanan di kedua-dua kemudahan di Palu masih dalam penjara, tetapi pengawal lebih memfokuskan kebajikan mereka dalam menjaga makanan.

“Penjara tidak lagi mempunyai makanan yang cukup,” kata Utami.

“Pegawai kemudian cuba membeli bekalan dari kedai di sekitar penjara yang masih terbuka.”

Sumber: Jakarta Globe

Nur Farra

writ.er / [rahy-ter]
-noun
1. a peculiar organism capable of transforming caffeine into books.

Editor: Mohd Firdaus

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di