Siakap Keli
Gambar : Tribun News/FB Syachrul Anto

”Tunggu Aku Di Jannah Sayang,” Sayu, Penyelam Terkorban Saat Mencari Mangsa Nahas Lion Air

Seorang penyelam dalam pasukan mencari dan menyelamat nahas Lon Air JT610 yang terhempas isnin lalu, Syahrul Anto dilaporkan terkorban dalam misi tersebut malam tadi.

Ketika dibawa ke Pelabuhan JICT 2 Tanjung Priok, Jakarta Utara, mangsa sudah berada dalam keadaan tidak sedarkan diri dan sempat dibawa ke Rumah Sakit Koja yang berada berhampiran.

“Mangsa dibawa sekitar pukul 9.30 malam ke Pelabuhan JICT mengunakan kapal Pertamina Victory.

”Setelah itu, kita terus bergegas membawa mangsa ke Rumah Sakit Koja, tetapi dia dilaporkan telah meninggal dunia.

”Mangsa kini ditempatkan oleh keluarganya di rumah jenazah di Surabaya untuk urusan pengebumian,’‘ kata Ketua Pasukan Penyelam Skuba Indonesia, Bayu Wardoyo, di Pelabuahn JICT, pagi ini.

Syahrul merupakan salah seorang penyelam awam berpengalaman yang berada di bawah Basarnas bagi proses pencarian mangsa dan serpihan pesawat Lion Air JT610 yang terhempas isnin lalu.

Gambar : Tribun News/Antara/Indrianto Eko Suwarso

Setakat pagi ini sahaja, dilaporkan terdapat 159 orang penyelam yang diturunkan ke dalam dasar laut di perairan Karawang, Jawa Barat.

Difahamkan, arus bawah laut yang kuat menjadi salah satu cabaran kepada para penyelam, di mana mereka harus membuat pencarian secara maksimum di dasar laut yang mencapai kedalaman sehingga 35 meter.

Sementara itu, isteri mangsa, Lyan Kurniawati turut meluahkan rasa pilu mengenai kejadian yang menimpa suaminya itu. Moga diberi ketababan kepada isteri, anak dan keluarga yang dtinggalkan.

FB : Syachrul Anto

Allah lebih cinta padamu Sayangku, pahlawanku,imamku….

Tunggu aku di jannahNya Insya Allah….terimakasih kasih sayang, bimbingan dan didikanmu. Insya Allah kami teruskan dedikasimu dalam kemanusiaan

Laa khaula wala kuwwata Illa Billah …Innalilahi wainailaihi rojiun…Mohon dibukakan pintu maaf segala kesalahan almarhum.

Baca : Semua Berkecai, Helaian Surah Yasin Milik Penumpang Antara Ditemui Masih Utuh Seperti Asal

Sumber : Detik News

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Editor: Sha Rossa

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di