Siakap Keli

Terlebih Kalsium Boleh Menyebabkan Hyperparathyroidism, Fakta Ini Mungkin Buat Anda Terkejut

Gambar Hiasan

Hyperparathyroidism disebabkan oleh pengeluaran berlebihan hormon paratiroid oleh satu atau lebih daripada kelenjar paratiroid.  Aktiviti ini lebih daripada kelenjar paratiroid keputusan dalam pengeluaran berlebihan hormon paratiroid (PTH).

PTH membantu mengekalkan tahap yang sepatutnya kalsium dan fosforus. Kelenjar paratiroid biasa ditindas dengan tahap kalsium yanh tinggi. Masalah ini berlaku apabila kelenjar paratiroid berpenyakit terus merembeskan PTH walaupun tahap yang tinggi kalsium.

Kalsium yang tidak normal dalam darah dan tulang akan menyebabkan hypercalemia yang berpunca daripada pelbagai komplikasi, termasuklah ginjal dan hempedu. Terlalu banyak kalsium dalam tubuh juga akan mengakibatkan penurunan denyutan jantung, serta meningkatkan jumlah konstraksi pada jantung per detik.

Bagi hyperparathyroidism biasanya disebabkan oleh ketidakfungsi dalam kelenjar paratiroid. Apabila berlaku ketidakfungsi dalam kelenjar disebababkan oleh adenoma iaitu tumor jinak yang tumbuh di struktur kelejar yang tumbuh dalam satu atau lebih dari kelenjar paratiroid.

Apakah tanda-tanda penyakit paratiroid? Tidak semua pesakit hyperparatiroidsme akan mengalami paratiroid yang ketara. Malah, kira-kira 80 peratus daripada kes ini adalah asimptomik.

Apabila ia berlaku, simptomnya termasuklah keletihan, sakit sendi dan tulang, hilang selera makan, kencing yang berlebihan, pening dan selalu lemah.

Pada masa ini, cara untuk merawat masalah ini termasuklah pembedahan untuk membuang tisu paratiroid yang terjejas, terapi penggantian hormon dan pengambilan ubat-ubatan untuk tulang.

Gambar google

Ini termasuklah pemakanan yang sihat, senaman, menggunakan minyak angin untuk sakit urat, berhenti merokok dan menguruskan loya.

Hormon paratiroid mempunyai beberapa fungsi penting berikut:

 • Merangsang tulang untuk melepaskan kalsium dan fosfat ke dalam aliran darah
 • Menyebabkan buah pinggang untuk mengeluarkan kalsium kurang dalam air kencing
 • Menyebabkan buah pinggang untuk melepaskan lebih banyak fosfat dalam darah
 • Merangsang saluran pencernaan untuk menyerap lebih banyak kalsium
 • Menyebabkan ginjal untuk mengaktifkan lebih banyak vitamin D, yang membolehkan lebih banyak penyerapan kalsium.

Faktor risiko hyperparatiroidisme termasuklah:

 • Menjadi seorang wanita, kerana keadaan ini lebih biasa di kalangan wanita (terutamanya wanita post- menopaus ) daripada lelaki. Di Amerika Syarikat, dianggarkan kira-kira satu daripada 500 wanita yang berumur 60 tahun akan membangunkan keadaan ini setiap tahun.
 • Menjadi dewasa yang lebih tua atau tua.
 • Mempunyai terapi radiasi di leher, seperti untuk merawat kanser.
 • Warisan genetik atau sejarah keluarga hiperparatiroidisme.
 • Mempunyai sejarah pelbagai neoplasia endokrin, yang merupakan penyakit keturunan yang jarang berlaku.
 • Sejarah penyakit buah pinggang atau kegagalan buah pinggang . Buah pinggang anda menukarkan vitamin D ke dalam bentuk badan anda boleh digunakan, dan vitamin D diperlukan untuk mengawal tahap kalsium. Kegagalan buah pinggang kronik adalah punca utama hiperparatiroidisme sekunder.
 • Kekurangan kalsium yang teruk.
 • Kekurangan vitamin D yang teruk, yang menjejaskan penyerapan kalsium.
 • Mengambil litium dadah, yang paling kerap digunakan untuk merawat gangguan bipolar.

Diagnosis hyperparatiroidism

Pesakit harus menerima diagnosis hanya jika ujian darah menunjukkan tahap tinggi kalsium dan hormon paratiroid. Apabila hiperparatiroidism didiagnois, doktor harus mencadangka ujian untuk memeriksa komplikasi gangguan tersebut.

 • Ujian ketumpatan mineral tulang (densitometry tulang)

Tidak terlalu banyak orang yang mendengar tentang ujian yang tidak menular ini, yang memerlukan hampir tidak ada penyediaan tetapi dapat dengan cepat menilai risiko osteoporosis, suatu keadaan yang menyebabkan tulang yang rapuh, rapuh yang mudah patah. Perkara yang baik adalah bahawa prosedur itu cepat, ringkas, dan memberikan hasil yang tepat.

 • Ujian air kencing

Setiap pesakit perlu tahu bahawa koleksi air kencing 24-jam yang sederhana dapat memberikan banyak maklumat mengenai fungsi buah pinggang pesakit dan jumlah kalsium yang dikeluarkan dalam air kencing.

 • Ujian pengimejan

Untuk memeriksa batu ginjal, doktor anda mungkin mencadangkan X-ray atau ultrabunyi perut, teknik diagnostik yang tidak menginvasive yang menggabungkan gelombang radio frekuensi tinggi dan pemprosesan komputer untuk melihat organ dalaman – dalam kes ini, buah pinggang anda – secara terperinci. Kadang-kadang anda dan doktor anda mungkin memilih untuk tidak merawat hiperparatiroidisme dengan segera, terutamanya jika kalsium darah anda hanya sedikit meningkat.

 

 

Sumber :

 1. https://draxe.com/hyperparathyroidism/
 2. https://www.mayoclinic.org/diseasesconditions/hyperparathyroidism/symptoms-causes/syc-20356194
 3. https://www.parathyroid.com/parathyroid-symptoms.htm

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di