Siakap Keli

Enam Perkara Mitos Dalam Membesarkan Anak Yang Selama Ini Kita Percayai

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Bangsa Melayu terkenal dengan kekayaan adat dan budaya yang telah wujud dari zaman nenek moyang hinggalah ke generasi kini. Amalan dan petua juga banyak yang boleh didapati dan diamalkan dalam kehidupan seharian bermula dari untuk kesihatan diri, keluarga, anak-anak dan sebagainya.

Bukan sahaja berkaitan dengan kesihatan, pemakanan, gaya hidup atau sebagainya tetapi amalan, petua dan fahaman dari zaman dahulu juga diguna pakai ketika melihat proses pembesaran bayi. Bagi ibu bapa yang memiliki anak, pastinya mereka menginginkan yang terbaik untuk anak-anak membesar sihat.

Namun begitu, ibu bapa harus bijak untuk membezakan yang mana amalan dan petua yang boleh dipercayai dan mana yang hanyalah mitos  semata-mata.

Siapa sangka rupanya terdapat beberapa perkara mengenai bayi yang sering kita dengar selama ini hanya mitos semata dan tidak terbukti kesahihannya.

Ikuti perkongsian dari Puan Maryam Jamadi yang merupakan Occupational Therapist tentang enam mitos yang wujud dalam skill parenting.

Semoga bermanfaat!

Gambar hiasan
Sumber: Google

1. SKILL BERJALAN

“Eh, umur 11 bulan belum pandai jalan? Lambatnya anak kau jalan, anak aku 9 bulan dah pandai jalan”

Fakta:
Purata bayi pandai berjalan di umur 13 bulan. 🕺
Kajian terhadap 200 bayi dari lahir hingga 18 bulan telah dijalankan dan mendapati bayi yang berjalan cepat atau perkembangan motor kasar yang cepat mendapat purata skor IQ yang sama dengan bayi yang lambat berjalan. Kesimpulannya, tiada kaitan antara perkembangan motor kasar dan IQ. (Acta Paediatrica Journal)

*Dapatkan pemeriksaan doktor sekiranya bayi masih belum pandai berjalan semasa 18 bulan.

Gambar hiasan
Sumber: Google

2. SKIP MERANGKAK

“Wah, bagusnya Anis tak sempat-sempat nak merangkak terus berjalan”

Fakta:
Tiada kajian tentang kesan skip merangkak terhadap IQ ataupun pembelajaran, tetapi apa yang merisaukan adalah risiko kelewatan skil motor halus dan skil motor kasar di masa akan datang terutamanya di zaman persekolahan.

Kebanyakan bayi yang skip merangkak akan membesar dengan baik, tetapi ada sesetengah bayi akan ada masalah skil motor halus seperti cara memegang pensil serta masalah untuk menampung badan semasa duduk di kerusi. Ada juga beberapa kes yang mengalami masalah menulis dan membaca disebabkan mempunyai masalah untuk menghubungkan otak kanan dan kiri.

Untuk mengelakkan masalah-masalah lain di masa akan datang, sangat digalakkan untuk mak ayah mengajar dan menyokong anak merangkak sebelum berjalan. Ada kajian tentang fasa merangkak dan tahap IQ, bayi yang merangkak lama mempunyai tahap IQ yang lebih tinggi berbanding bayi yang kurang fasa merangkak.

Gambar hiasan
Sumber: Google

3. SARUNG TANGAN DAN STOKIN

“Pakai stokin dan sarung tangan, takut bayi masuk angin”

Fakta:
Ya, anggota kaki dan tangan adalah kawasan yang paling cepat terpengaruh dengan suhu persekitaran sebab itu anggota ini selalu “masuk angin”. Untuk bayi baru lahir hingga sebulan, tidak ada masalah untuk memakai stokin dan sarung tangan untuk mengelakkan tercakar muka semasa tidur dan masih lagi sukar mengawal suhu badan sendiri waktu ini.

Tetapi, selepas sebulan masih memakai sarung tangan dan stokin di rumah 24 jam adalah BIG NO NO melainkan suhu dalam rumah sejuk seperti di kutub utara ataupun waktu malam yang sejuk serta ke tempat yang berhawa dingin seperti shopping mall 🛇

– Bayi perlu belajar mencapai barang seawal yang boleh dengan menggunakan tangan serta jari jemari.
– Bayi perlu merasa serta memegang pelbagai objek dan tekstur untuk deria sentuhan.
– Bayi juga perlu belajar memasukkan tangan atau benda ke dalam mulut untuk rangsangan deria rasa.

Mak mak yang berpantang, pastikan lepas habis pantang bayi juga habis “pantang” tangan dan kaki untuk perkembangan yang sihat.

Gambar hiasan
Sumber: Google

4. HIPERAKTIF

“Anak aku umur 3 tahun dah pandai membaca, anak kau ni hyper kot asyik nak main je”

Fakta:
Untuk anak umur bawah 3 tahun, banyak bermain tidak semestinya ada ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) sebab bermain adalah keperluan pada tahap ini. Semakin banyak anak bermain semakin sihat perkembangannya melainkan ada masalah lain seperti tidak fokus, tidak menyahut apabila nama dipanggil dan sebagainya.

Jadi, makcik-makcik sekalian jangan suka-suka cop anak orang hyper kalau belum pernah jumpa anak hyper yang sebenar ya.

Fasa bawah 3 tahun adalah bermain untuk mengasah skil-skil diperlukan sebelum pembelajaran formal. Tiada lagi pembelajaran formal seperti belajar di kelas untuk mengenal abc atau membaca.

Gambar hiasan
Sumber: Google

5. “PANDAI” TENGOK TV.

“Bagusnya umur 2 bulan dah pandai tengok tv berjam-jam, mesti pandai belajar nanti”

Fakta:
Sebenarnya bayi tak “pandai” pun tengok tv tapi lebih kepada suka tengok benda bergerak, berbunyi dan bercahaya sebab bayi 2 bulan tak faham pun apa yang disampaikan di tv atau gadget.

Kajian tentang pendedahan TV/gadget kepada anak bawah 18 bulan, setiap 30 minit bayi di dedahkan dengan TV/gadget meningkatkan risiko 49% lewat bercakap. Kesimpulannya, tidak ada bagusnya bayi “pandai” tengok TV semasa bawah 18 bulan selain risiko kelewatan bercakap.

Gambar hiasan
Sumber: Google

6. MEMILIH MAKAN

“Kesiannya anak kau makan benda sama setiap hari, kau tak cuba paksa ke dia makan sayur dan buah?” 

Fakta:
Bayi memilih makan (picky eater) tidak semestinya disebabkan salah mak ayah. Kebanyakan disebabkan isu sensory processing disorder (kecelaruan sensori) terhadap tekstur, rasa, bau dan suhu makanan. Faktor genetik juga memainkan peranan dalam pemilihan makan bagi anak.

Jadi, pada mak ayah yang sedang atau pernah mengalami penangan mitos di atas boleh guna “skema jawapan” ini ya

Terima kasih, semoga bermanfaat.

#Jom Like dan Follow page Maryam Jamadi untuk mengetahui isu parenting berdasarkan perspektif occupational therapist.

Sumber: Maryam Jamadi

"