Siakap Keli

(Video) Rakyat Palestin Kibar Bendera Malaysia Hargai Keputusan Kerajaan Halang Atlet Israel Masuk Malaysia

Muslim Imran

Keputusan kerajaan Malaysia untuk tidak membenarkan penyertaan atlet daripada Israel daripada menyertai  2019 World Para Swimming Championships yang dirancang untuk diadakan di Kuching, Sarawak ,Julai dan Ogos ini telah mendapat perhatian ramai pihak, termasuklah di peringkat dunia.

Malah, ada pemimpin daripada negara tersebut menuduh Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai anti-semitik kerana keputusan tersebut.

Bagaimanapun, keputusan yang dibuat tersebut nyata dihargai oleh  warga Palestin selepas sekian lama menjadi mangsa penindasan.

Perkara ini telah dikongsikan oleh pengguna Twitter, Muslim Imram di laman twitternya.

Melalui perkongsian video tersebut, kelihatan para penyokong bola sepak yang sedang menyaksikan perlawanan yang diadakan di Gaza telah menggantung bendera Malaysia bersebelahan dengan bendera Palestin.

Bersama-sama bendera tersebut, para penyokong ini turut menaikkan satu kain rentang sebagai penghargaan kepada keputusan yang dibuat Malaysia.

”Terima kasih Malaysia kerana berdiri teguh menentang pengnormalan terhadap Israel”, kata-kata yang tertera pada kain rentang tersebut.

Menteri Luar, Datuk Saifuddin Abdullah baru-baru ini telah mengulangi pendirian tegas bahawa Malaysia tidak akan menganjurkan sebarang acara yang melibatkan penyertaan warga negara Israel.

Sumber: Muslim Imran

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.