Siakap Keli

”Hari Yang Sama Tahu, Hari itu Juga Arra ‘Pergi’ Untuk Selamanya,” Sebak, Ibu Luah Rasa Kehilangan Anak Tersayang Akibat Tumor

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Emosi pilu, sebak bercampur-baur apabila membaca luahan ibu ini yang kehilangan anaknya secara mengejut tanpa disangka kerana tumor. Tambah memilukan, saat Clara Nur Adriana Dahlia atau Arra, 2 tahun, disahkan mengalami penyakit berkenaan, hari yang sama jugalah dia pulang menghadap Tuhan. Hati ibu ayah mana yang tidak hancur, namun itulah kenyataan yang perlu ditelan.

Pada awalnya, ibu bapa Arra tidak menyedari penyakit anaknya walaupun sudah berulangkali dihantar ke klinik kerana muntah dan demam.

Namun siapa sangka, setelah hampir sebulan berulang alik ke klinik dan hospital, anak itu disahkan mengalami tumor pada hari terakhir hayatnya dan tidak mampu diselamatkan lagi. Meninggal dunia dalam dakapan ibu, kisah anak syurga ini begitu menyentuh hati..

 

14 Januari 2019 – Isnin

Disini bermulanya anak syurga mama sakit .. ayah(tok ayah) call mama ckp arra muntah-muntah sampai lembik dah .. mama terus el balik rumah bawak arra pergi klinik .. sampai kedai tokpa, yaa dah start hyper balik tak macam demam .. tapi badan yaa panas ! Pergi klinik area im8 doc cek suhu badan yaa tak demam pun . Mama pelik tapi dah bila doc cakap anak mama tak demam , mama pun okay je .. doc just bagi vitamin .. ubat demam ke apa ke tak bagi.. haih ..

15/01/2019 -Selasa

Dah start lemah tapi anak mama tetap kuatkan diri yaa untuk tengok lagi wajah-wajah yang arra sayang..

16/01/2019 -Rabu

Mama bawak pergi klinik pakar kanak-kanak dekat jalan Beserah.. better sikit lah dari im8 .. dapat detect yaa kena jangkitan dekat paru .. so doc bagi ubat semua mama pun okay lah dah tahu yaa sakit macam tu & doc dah bagi ubat dengan harapan lepas tu anak mama sihat..

17/01/2019-Khamis

Demam arra on off.

18/01/2019-Jumaat

Still lagi on off .. time ni yaa dah takda selera nak makan ank minum .. macam-macam mama buat tapi boleh nak bagi ada selera .. lepas minum susu mesti yaa muntah ..

19/01/2019 until 23/01/2019

Yaa dah okay tapi tetap on off demamnya .. muntah memang kerap .. apa yang anak mama makan semua keluar balik .. tapi dia ada tenaga nak gembira kami semua.

24/06 sehingga 01/02/2019

Anak mama still on off .. sekejap ada tenaga sekejap muntah.. sekejap demam memang on off .. pergi klinik cek darah semua okay tapi doc tak dapat detect sakit yaa, mintak klinik buat surat refer ke hospital..

02/02/2019 – Sabtu

Mama bawak yaa pergi kmc sebab arra tak baik-baik lagi dari awal .. pergi kmc mama cek semua doc cakap benda sama jangkitan kuman dalam paru2 & mama tanya kenapa dia selalu cakap sakit dekat belakang kepala dia? Doc cuma cakap biasalah budak akan mengadu sakit & budak tak reti apa tu sakit. Mama pun ye kan jelah sebab doc dah cakap macam tu.. mama mintak warded pun doc tak nak.. sian anak mama, kalau lah masa tu mama tahu awak ada sakit tumor mama dah pergi awal-awal..

08/02/2019 – Jumaat

Mama tak puas hati ajak papa pergi uia untuk warded yaa .. dengan niat mama nak masuk antibiotik & masuk air dalam badan arra.. yaa masa tu peluk tokma & mak eratnya macam tak nak lepas mungkin anak mama dah tahu masanya akan smpai.. patutlah arra tak nak mama papa.. papa terpaksa tinggal yaa sebab papa ada catering masa tu ..

09/02/2019 (3.00am)

Mama pun dah kena warded ada katil semua tu .. Yaa mengadu sakit tangan sebab cucuk tu mama pun usap-usap tangan yaa.. mama peluk yaa and kali terakhir yaa panggil mama dengan raut wajah yaa yang buat mama menyesal tak tahu kenapa mama tak dapat tahu yaa dah lama sakit.. mama dodoi ya sampai yaa tido..

 

Pagi lepas subuh doc pun datang untuk check yaa .. time ni yaa okay lagi!! Tetiba yaa sawan & terus flat.. ya Allah masa ni kan mama rasa nak tukar ye diri yaa tu dekat mama.. seksanya anak mama bersirat wayar.. kena cucuk sana sini. Doc bagi pernafasan pun yaa tak sedar dah.. hmmm.. pukul 12 tengahari baru yaa buat ct scan semua..

Settle semua ct scan yaa, doc cakap yaa takda apa apa.. yaa okay.. cuma yaa tak sedar tu sebab kesan sawan tu.. yaa pun kena transfer dekat htaa.. dekat htaa yaa dah kritikal allahu syg.. seksanya kamu wahai bidadari syurgaku..

Dapat tahu rupanya ada tumor tapi dah terlambat

Di htaa lah kami semua dapat tahu yaa ada tumor bayangkan betapa sakitnya anak mama.. doc kata nak buat operation dekat yaa.. tp doc dah bagitahu yang kalau operation pun yaa tetap akan pergi.. mama redha.. dari pagi tu sampailah ke malam mama tunggu yaa sedar.. takda pun yaa.. yaa tidur je.. sedih hati mama tengok yaa dekat picu tu.. hm..

Sebelah katil yaa tu pun ada macam yaa .. ya Allah seksanya anak kecil tu .. mama tak jauh pun dengan yaa mama duduk dekat yaa.. tak pernah jauh dengan yaa!! Pukul 11 doc panggil suruh mama papa naik picu sebab yaaa dah nazak .. ya Allah lagi naik gila mama .. dalam hati minta-minta ada keajaiban dekat yaa..

Tapi Allah lebih sayang bidadari syurga ni ..pukul 11.20 yaa hembus nafas terakhir yaa atas dakapan mama.. mama bersyukur yaa hembus nafas terakhir yaa atas mama..

Sumber : Asyiqin Aizam

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di