Siakap Keli

“Jangan Rosakkan Satu ‘Alam’ Demi Sekeping Gambar” Netizen Berang Tindakan Individu Rosakkan Bunga Untuk ‘Berselfie’

Mata sesiapa pun pasti akan terpesona melihat bunga. Bunga yang berwarna-warni, kembang mekar dan berbau harum pasti boleh menakjubkan semua terutamanya wanita. Malah bunga dan wanita berpisah tiada, sering ‘terdefinisi sebagai sama’ perlu dipelihara dengan penuh kasih sayang supaya ia terus mekar berseri.

Pasti anda semua teruja apabila menerima sekuntum bunga dari orang yang tersayang, tetapi bagaimana pula kalau anda menerima ‘setaman bunga’? Tetapi kali ini bunga-bunga itu dianugerahkan sendiri oleh ‘alam’. Adakah anda akan menjaganya sama seperti sekuntum bunga yang diterima tadi atau biarkan ia sebegitu.

Analoginya begitu, manusia kadang-kadang terlupa hendak menghargai apa yang alam telah beri kepada mereka malah merosakkannya tanpa disedari. Begitulah gelagat pengunjung di sebuah ladang bunga yang telah merosakkan tumbuhan di sekitar tempat itu hanya kerana sekeping gambar.

Gambar : Twitter

Benar, sudah menjadi trend sekarang apabila seseorang akan mengambil gambar dengan latar belakang bunga di belakangnya. Namun jangan jadikan itu sebagai ‘alasan’ untuk musnahkan keindahan alam. Tidak menjadi kesalahan untuk berkongsi gambar dengan rakan mahupun untuk disimpan sebagai kenangan tetapi perlulah dengan cara yang betul dan tidak menjejaskan kawasan di sekitarnya.

Gambar : Twitter
Gambar : Twitter

Insiden itu telah menjadi perbualan hangat di laman twitter semalam dan mendapat pelbagai reaksi dari pengguna laman terbabit. Perbuatan itu telah menyebabkan banyak bunga disekitar rosak dan mati. Malah tempat di mana berlakunya insiden itu ditutup buat sementara waktu. Bunga-bunga itu adalah dari jenis California Poppies iaitu sejenis bunga yang sensitif dan tidak akan kembang sekiranya mereka ‘terusik’ apatah lagi setelah dirosakkan.

Gambar : Twitter
Gambar : Twitter

Malah ada di antara pengguna twitter yang menunjukkan ‘teknik’ menangkap gambar dengan berlatar belakangkan bunga tanpa merosakkannya.

Gambar : Twitter
Gambar : Twitter

Dengan kecanggihan teknologi sekarang semuanya mampu direalisasikan hanya satu butang. Setiap aktiviti mahupun moment menarik boleh dimuatnaik di media sosial untuk dikongsikan dengan pengikut mahupun sahabat anda. Bahkan anda boleh berkongsi setiap inci kehidupan anda secara langsung dengan seluruh dunia. Maka gunakanlah peluang itu untuk menyebarkan informasi dan isu yang berguna kepada masyarakat.

Sumber : Twitter 

fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di