Siakap Keli

Halal Ke Tak Ni? JAKIM Senaraikan Status Halalnya 13 Makanan Yang Sering Didebatkan Netizen

Halal didefinisikan oleh Kamus Bahasa Melayu sebagai dibolehkan untuk melakukan sesuatu mengikut undang-undang Islam atau perkara yang tidak ditegah oleh syarak. Menurut Azarudin, Zuina dan Wahairi Mahmud dalam kajian mereka menyatakan pula tentang konsep pemakanan halal akan melibatkan penilaian terhadap satu skel pilihan yang dianggap luhur berdasarkan syariat agama.

Malah, pengambilan dan penyediaan makanan halal merupakan antara aspek terpenting kerana ia tentunya akan memberi ‘corak’ terhadap tingkahlaku dan nilai kehidupan seseorang Muslim [1]. Banyak isu yang timbul di mana orang ramai takut untuk membeli sesuatu makanan kerana bimbang dengan status halalnya.

Namun, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan juga pernah mengeluarkan kenyataan berkaitan isu ini untuk meredakan kerisauan orang ramai. Mereka menyatakan bahawa tiada yang haram melainkan jika terdapatnya nas yang sahih dan jelas daripada syariat yang menetapkan pengharamannya (sesuatu makanan) [2].

Disamping itu, laman Facebook Bahagian Hab Halal JAKIM sering memaparkan jawapan berkaitan isu-isu pensijilan halal yang tepat dan terkini. Itu semua dalam usaha mereka untuk mengurangkan salah faham dan kemusykilan orang awam berkaitan isu ini. Ini antara persoalan dan jawapan yang diberi oleh pihak JAKIM :

1. Status Halal Aiskirm Magnum

Untuk makluman, Ice Cream Magnum mempunyai Sijil Pengesahan Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM iaitu Majelis Ulama Indonesia (MUI) dan The Central Islamic Committee of Thailand (CICOT). Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah produk ais krim yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

2. Status Halal Coklat Fererro Rocher

Coklat Ferrero Rocher mempunyai Sijil Pengesahan Halal dari National Independent Halaal Trust (NIHT), South Africa. Ianya merupakan salah satu badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM. Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah produk coklat yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

3. Status Halal Sushi King

Untuk makluman, premis makanan Sushi King di Malaysia merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia. Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah premis makanan yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia. Ianya bukan sahaja dijamin halal, malahan toyyiban iaitu suci, bersih, selamat dan mengikut standard serta garis panduan halal yang telah ditetapkan.

3. Status Halal Kinder Bueno

Coklat Kinder Bueno merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal dari National Independent Halaal Trust (NIHT).
Ianya merupakan salah satu badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di Afrika Selatan. Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah produk coklat yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

5. Status Halal Pepero

Coklat Pepero merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal dari Islamic Food and Nutrition Council of America (IFANCA) dan Korean Muslim Federation (KMF). Ianya merupakan salah satu badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di Amerika Syarikat dan Korea Selatan.

Selaku agensi pensijilan halal, saranan pihak kami utamakanlah produk coklat yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

6. Status Halal Bihun Segera PAMA & MAMA

Mee atau Bihun Segera Jenama PAMA & MAMA yang berada di pasaran Malaysia merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia. Selain itu, produk tersebut turut memiliki Sijil Pengesahan Halal dari The Central Islamic Council of Thailand (CICOT) dan Majelis Ulama Indonesia (MUI)

Ianya merupakan badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di Thailand dan Indonesia.

7. Status Halal Mi Ramen Samyang

Mee Ramen Hot Chicken jenama Samyang yang berada di pasaran Malaysia merupakan pemegang Sijil Halal Korean Muslim Federation (KMF). Ianya merupakan badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM di Korea Selatan.

8. Status Halal Biskut Gery

Biskut Gery keluaran Pt Garuda Food Putra Putri Jaya mempunyai Sijil Pengesahan Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM iaitu Majelis Ulama Indonesia (MUI).

9. Status Halal Golden Churn Creamery Butter

Produk Golden Churn Creamery Butter yang dikilangkan oleh Ballantyne Foods Pty Ltd mempunyai Sijil Pengesahan Halal dari Islamic Co-ordinating Council of Victoria (ICCV). Manakala produk Golden Churn Creamery Butter yang dikilangkan oleh New Zealand Butter Canners Morrinsville,merupakan pemegang Sijil Halal New Zealand Islamic Development Trust (NZIDT) dan Majelis Ulama Indonesia (MUI)

Untuk pengetahuan,ketiga-tiga badan pensijilan halal tersebut diiktiraf oleh JAKIM.

10. Status Halal Fanta

Produk minuman jenama Fanta keluaran Syarikat Coca-Cola (Bottlers) Malaysia Sdn Bhd merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini. Sering kali tular di media sosial berkenaan tuduhan liar terhadap minuman jenama ini yang didakwa tidak halal. Ikuti perincian penjelasannya di:- http://bit.ly/2t8dygG

Oleh yang demikian, pihak kami menyarankan kepada pengguna agar merujuk dahulu sesuatu isu halal yang tular kepada pihak yang berwibawa sebelum menyebarkannya. Selain itu, utamakanlah produk minuman yang mempunyai Sijil Pengesahan/Logo Halal Malaysia atau Logo Halal Luar Negara yang diiktiraf oleh JAKIM.

11. Status Halal Minyak Yu Yee

Minyak Yu Yee keluaran Weng Seng Heng Medical Factory Sdn Bhd merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini.

12. Status Halal Apollo

Kek lapis jenama Apollo keluaran Apollo Food Industries (M) Sdn Bhd merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini. Seringkali netizen mengait dan menularkan isu status halal produk Apollo dengan Kod E yang didakwa dari sumber yang tidak halal. Penjelasan berkenaan isu Kod E telah diterangkan oleh pihak kami di:- http://bit.ly/PenjelasanIsuKodE

Penjelasan berkenaan isu tular status halal produk Apollo:- http://bit.ly/TularApollo

13. Status Halal Massimo

Produk roti jenama Massimo keluaran The Italian Baker merupakan pemegang Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang masih sah sehingga kini. Isu mengenai pertikaian status halal produk Massimo pernah tular sebelum ini dan telah dijelaskan oleh pihak kami:-

http://bit.ly/2TularIsuHalalMassimo

Tabayyun sebelum menghukum dan semak sebelum sebar apabila menerima sesuatu isu halal yang tular di media sosial dengan merujuk pihak yang berwibawa agar tidak terjebak ke dalam dosa fitnah sesama ummah.

Rujukan

[1] Azarudin Awang, Che Zuina Binti Ismail & Wahairi Mahmud. (2017). Halal Food Issues: Case Study in New Muslims and Non-Muslims Community Relations in Terengganu. Akademi Kontemporari Pengajian Islam. UiTM Dungun, Terengganu.

[2] Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. (2016). Dicapai dari Bayan Linnas Siri 73 : Penamaan Makanan Dan Minuman : Status Halal Dan Isunya pada 11 April 2019,.

Sumber : Bahagian Hab Halal, JAKIM

 

Jawatan Kosong Siakapkeli

1. Penulis/Writter

 • Terbuka untuk fresh graduate lepasan Diploma atau Ijazah
 • Berumur 26 tahun dan ke bawah
 • Tiada pengalaman, tunjuk ajar akan diberi
 • Menguasai Bahasa Malaysia dan Inggeris dengan baik, menguasai bahasa ketiga adalah satu kelebihan
 • Mempunyai minat dalam bidang penulisan
 • Berdisiplin, menepati masa dan boleh menyiapkan tugasan dalam yang diberi
 • Boleh berkerja Shift

2. Video Editor

 • Terbuka untuk lepasan Diploma atau Ijazah
 • Berpengalaman dalam bidang video editing
 • Mempunyai perwatakan menarik
 • Kreatif
 • Boleh bekerja berkumpulan
 • Mahir Adobe Premiere dan Final Cut Pro

3. Pelukis Komik

 • Terbuka kepada mereka yang kreatif menghasilkan kartun
 • Kreatif
 • Boleh bekerja berkumpulan
 • Berdisiplin, menepati masa dan boleh menyiapkan tugasan dalam yang diberi

4. Internship di Siakapkeli

Bidang dikehendaki Diploma/Ijazah (terbuka sepanjang tahun)

 • Media Kreatif
 • Bahasa Melayu
 • Masscomm (Journalism)
 • Multimedia/Animation
 • Seni Kulinari (Penyediaan Makanan)

Pengambilan untuk jawatan kosong adalah segera untuk kemasukan Mei 2019, Jika berminat e-mail resume (writter), resume & portfolio (video editor), resume & komik dengan kisah ringkas menarik (Pelukis Komik), hasil karya metilah dihasilkan sendiri ke firdaus@siakapkeli.my, mereka yang terpilih akan dipanggil temuduga.

Fildza Zainal

No matter what people tell you, words and ideas can change the world. So pick up the pen and write.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.