Siakap Keli

”Dia Anak Paling Manja, Saya Tak Tahu Dia Sekarang Kat Mana, Makan Apa,” Sebak, Luahan Ibu Kanak-Kanak Hilang Meruntun Hati

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Kes kanak-kanak hilang bukan lagi isu baru yang mendapat perhatian media. Terbaru, seorang kanak-kanak berusia 8 tahun, Muhammad Zahiruddin Putra Mohd Fauzi pula dilaporkan hilang empat hari lalu. Berdasarkan laporan, kanak-kanak tersebut dikatakan hilang selepas keluar dari rumahnya di Pangsapuri Seri Dahlia, Bandar Seri Putra Bangi untuk bermain.

Luahan hati oleh ibunya yang dikongsikan oleh Azlia Ajid pengasas sebuah badan kebajikan ternyata meruntun hati ramai. Anak yang ditatang dengan penuh kasih sayang kini hilang dari pandangan mata. Moga anak kecil ini segera ditemukan dan si ibu diberi ketabahan melalui saat-saat sukar ini.

Pagi ini adalah suasana paling sukar saya pernah hadapi sepanjang hidup saya. Saya kelu untuk bersuara pada awalnya kerana tidak tahu nak buat apa bila berjumpa Ibu Zahir, kanak-kanak lelaki yang hilang sejak 16 April lalu di Bandar Seri Putra Bangi.

Kelu sungguh sehingga saya banyak mendiamkan diri pada awalnya. Hanya wakil jiran saya yang berbual sama Ibu Zahir.

Bila saat ke hujung baru saya ada kekuatan untuk memberi semangat tanpa air mata, namun saat-saat terakhir perjumpaan ini buat saya lemah.

Terasa getaran resah lemah dan longlai ketika memegang tangan si ibu. Bengkak sudah mata si ibu. Saya menangis sekali bersamanya.

“Saya teringat dia kalau saya balik kerja minta gula-gula. Dia anak manja saya. Paling manja. Saya tak boleh duduk rumah. Saya ternampak-nampak dia.”

Ya, ayat itulah yang memecahkan benteng air mata saya. Ayat rindu seorang ibu yang tidak ingin sesiapa rasai. Rindu bagi sebuah kehilangan yang tidak pasti.

Saya peluk ibu Zahir. Saya gosok kepalanya. Saya terbayang wajah Harith anak saya. Allah. Sebaknya saya. “Allah ada. Allah ada” itu sahaja yang mampu saya ungkapkan.

Memang buntu Zahir dimana. “Saya tak tahu dia selamat ke. Saya tak tahu dia makan ke. Siapa jaga dia. Orang jumpa jaga dengan baik ke. Lama mana kena tunggu sebelum bertemu dia. Atau saya perlu anggap takkan jumpa untuk Redha?”

Allah kata-kata itu terus menghiris hati saya. Beratnya dugaan mu wahai ibu. Besarnya ujian mu. Takkan mampu diluahkan betapa susahnya hatimu memikirkan dimana anak mu.

Ibu Zahir ibu tunggal. Seorang diri membesarkan anak-anaknya. Bukan mudah dan disini katanya tiada keluarga. “Saya tak boleh fikir. Nak urus rumah pun rasa lemah memikirkan Zahir.”

Allah. Tolong. Tolong saya sama-sama #kongsi luahan hati ibu Zahir ini supaya lebih ramai menyedari kehilangan ini dan sama-sama mendoakan agar adik Zahir kembali ke pangkuan ibunya. Anak manja si ibu yang sangat dirindui.

Ya Allah, kembalikan lah Adik Zahir kepada ibunya. Kembalikanlah. Amin.

Azlia Ajid
Saya tak dapat bayangkan perit hati ibu Zahir. Allah.

Sumber : Azlia Ajid

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di