Gambar Hiasan

“Duit Raya Bukanlah Ukuran Dalam Hubungan Kekeluargaan”, Guru Ini Buktikan Nilai Gawai Dapat Diterap Dalam Hari Raya Aidilfitri

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Datangnya bulan Aidilfitri untuk disambut meriah oleh seluruh umat Islam di serata dunia. Biasanya kita menjemput rakan dan jiran serta sanak saudara untuk mengunjung ke rumah sekali gus untuk mengeratkan hubungan saudara dan masyarakt berbilang kaum di negara Malaysia.

Ini juga adalah masa untuk rakyat Malaysia dari latar belakang etnik dan agama berbeza ke rumah terbuka hari raya bagi menggalakkan integrasi dan perpaduan di negara ini, sekali gus memberi pengertian kepada watak kepelbagaian agama dan etnik di negara kita.

Seperti yang kita tahu, Gawai merupakan pesta tahunan yang disambut oleh orang Dayak di Sarawak pada 1 Jun lalu. Seperti dalam penulisan Cikgu Emmet di laman Facebooknya, nila hari Gawai sangat patut diserapkan dalam menjaga hubungan sesama keluarga di Hari Raya Aidilfitri.

Baru-baru ini tular di laman Twitter, di mana ada segelintir masyarakat kita yang tak puas hati dapat duit seringgit. Ada yang tak puas hati dapat rm5. Ternyata Aidilfitri di Malaysia ini dah jadi medan minta meminta pula.

Sedangkan yang perlu diminta sesama insan ialah kemaafan. Bukanlah duit raya pun (kalau dapat bersyukurlah jangan komplen isinya sikit).

Nampaknya kita kena betulkan sikit kefahaman ziarah raya pada masa akan datang. Bulan nak bersedekah duit ni lebih baik dibuat sepanjang Ramadhan sahaja ..pasti pahala berganda..duit yang disedekah boleh dimanafaatkan untuk membeli persiapan menyambut 1 syawal. 

Manakala ziarah raya haruslah dimanafaatkan dengan tujuan mengeratkan silaturahim. Bukan disisipkan niat.. “ha..rumah tu mesti dapat duit raya banyak… Ha.. tu rumah lawyer mesti dapat rm50…jom pergi rumah orang kaya tu…mesti tebal sampu raya kita dapat.” 

Hilang tujuan asal bersilaturahim dan timbul pengharapan bagai pengemis. Sebagai ibubapa kita kena terapkan berhari raya tu bukan medan mengumpul duit pada anak anak. Ibubapa kena terapkan adab bertemu orang tua-tua..bersalaman antara satu sama lain…menyatukan hubungan yang terpisah jauh oleh jarak dan masa. Itulah Hari Raya Sebenar. 

Tahun 2019 ni Hari Raya dan Gawai disambut berdampingan. Malah sejak 2018 hinggalah 2020 nanti jarak Gawai dan Raya adalah berdekatan.

Saya tertarik melihat apa yang berlaku semasa gawai yang boleh diterapkan semasa Hari Raya. Budaya Iban menyuap makanan oleh cucu cicit kepada datuk dan nenek yang paling tua. Dan suapan datuk nenek kepada cucu dan cicit mereka. Budaya ini adalah untuk memastikan bahawa elemen ‘harapan si cucu tadi akan panjang umur macam nenek’ Ini dinamakan ambik berkat.

Malah semasa Hari Raya pun. Objektif balik kampung yang utama adalah kerana ada ibubapa dan datuk nenek untuk diraikan. Alhamdulillah budaya suap orang tua ini sudah mula dibuat dikalangan orang melayu semasa menyambut hari raya. Sampai tular di media sosial mengundang tangisan netizan kerana sebak dan bahagia. 

Kesimpulannya Hari Raya Aidilfitri banyak menerima asimilasi dari budaya lain. Memberi angpau raya diambil dari budaya tahun baru cina. Budaya tu sangat baik. Tapi yang memburukkannya ialah ada segelintir netizen membanding beda jumlah sedekah yang diterima…sampai bergaduh dalam media sosial. Sekarang kita cuba bina kembali imej berhari raya dengan mengutamakan penghormatan cucu cicit kepada datuk dan nenek dan bukan budaya meminta duit raya.

Alhamdulillah budaya duit raya di Sarawak semasa Aidilfitri masih belum jadi kontroversi. Malah masih ada anak-anak dikampung yang tercengang bila dihulur angpau raya. Ada juga sampai tertinggal duit raya sebab.. Tujuan utama berjarah raya ialah untuk bersalaman dari pintu masuk hingga ke dapur.. Minum air lemenet, makan kelupis dan makan kek lapis.

Nilai Gawai yang boleh dicontohi semasa hari raya Aidilfitri. Tajuk ni mungkin mendatangkan kontroversi sedikit…..

Posted by Cikgu Emmet Menulis on Sunday, 9 June 2019

 

Sumber: Cikgu Emmet

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang

Editor: Fazidi

Dari Wiser.my