Siakap Keli

Malaysia Dukacita Dengan Laporan Terkini MH17

Gambar : Google

Putrajaya : Malaysia berasa dukacita dengan laporan terkini berhubung insiden menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines penerbangan MH17, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, yang menuntut supaya dikemukakan bukti dan bukan hanya keterangan dengar cakap, sebelum sebarang dakwaan dilakukan.

Pada Rabu (19 Jun), penyiasat antarabangsa mendakwa empat orang – tiga warga Rusia dan seorang warga Ukraine atas tuduhan bunuh – berhubung insiden menembak jatuh pesawat MH17 pada 2014 di timur Ukraine yang mengorbankan 298 orang.

Dr Mahathir berkata kerajaan berasa kurang senang dengan proses siasatan insiden itu sejak dari mula lagi kerana ia telah dijadikan isu politik.

“Kami berasa sangat dukacita kerana sejak dari awal lagi, ia telah menjadi isu politik tentang bagaimana untuk menuduh Rusia berkaitan salah laku sungguhpun mereka belum mengkajinya lagi,” katanya ketika ditemui sumber selepas menghadiri Rumah Terbuka Hari Raya anjuran Jabatan Perdana Menteri di sini hari ini.

“Sejak mula lagi, mereka mahu menuduh Rusia dan kini sudah tentulah mereka kata mereka ada bukti siapakah orang itu. Perkara ini tidak masuk akal.

“Kami mahukan bukti sabitan kesalahan, bagaimanapun setakat ini tidak ada bukti, hanya keterangan dengar cakap,” kata Dr Mahathir.

Pasukan siasatan antarabangsa diketuai Belanda dilaporkan berkata ia akan mendakwa tiga warga Rusia iaitu Igor Girkin, Sergey Dubinskiy dan Oleg Pulatov, serta warga Ukraine Leonid Kharchenko, berhubung insiden menembak jatuh pesawat itu.

Pasukan Siasatan Bersama (JIT) yang menyiasat serangan itu termasuk Australia, Belgium, Malay­sia, Belanda dan Ukraine.

Ditanya sama ada Malaysia menyatakan pendirian itu disebabkan dagangan minyak sawit dengan Rusia, Dr Mahathir berkata itu perkara lain.

Kepada soalan tentang kemungkinan Rusia tidak mahu bekerjasama dalam siasatan itu, Dr Mahathir berkata Malaysia hanyalah sebuah negara yang kecil dan tidak boleh berbuat apa-apa.

“Mereka boleh berkata apa saja, mereka boleh kata ‘jika kami tidak menyukainya  dan kami tidak bersetuju’ tiada apa yang kita (Malaysia) boleh buat,” katanya.

Sumber : Bernama

Sha Rossa

Manis macam 'Rosalinda' tapi bukan dia.

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.