Siakap Keli

Pakai ‘Headphone’ Jalan Atas Trek Keretapi, Ratusan Rakyat India Terbunuh

DHAKA – Pada Rabu lepas, polis berkata, sejumlah 535 orang terbunuh sejak 2010 selepas dilanggar kereta api ketika menggunakan ‘headphone’ di dalam trek dan sekitar ibukota Bangladeshi Dhaka.

Keretapi paling kerap di negara Asia Selatan yang berjumlah 165 juta orang sangat berbahaya, dengan sekitar 1,000 kemalangan maut atau bunuh diri setiap tahun.

Namun, polis berkata, tahun kebelakangan ini, pejalan kaki dengan ‘headphone’ telah menjadi ancaman baru ketika orang berjalan di trek sambil mendengar muzik atau bercakap di telefon bimbit menggunakan ‘headphone’.

“Berjalan di landasan keretapi sambil menggunakan ‘headphone’ diharamkan dalam negara ini. Namun masih ramai orang yang mengabaikan larangan itu dan terbunuh oleh kereta api.” Ketua polis kereta api Dhaka, Yeasin Faroque Mozumder, berkata pada AFP.

Rekod kematian tinggi pada tahun 2014 dimana seramai 109 orang meninggal dunia. Bilangan ini berkurangan sejak kempen kesedaran dilancarkan. Namun polis berkata 54 orang masih terbunuh oleh kereta api pada tahun lepas.

Morshed Alam, timbalan ketua polis kereta api berkata, mereka telah mengadakan perhimpunan kesedaran dan perarakan dengan mengedarkan risalah dan memberi amaran kepada orang ramai dengan menggunakan pembesar suara.

“Tetapi orang masih berjalan di landasan seolah-olah mereka tidak sedar akan akibat maut.” katanya.

Beratus ribu penghuni kumulatif yang juga tinggal di tanah berhampiran landasan keretapi, di pondok yang diperbuat daripada buluh. Banyak gerai makan berhampiran yang juga berbahaya.

Alam berkata, adalah mustahil untuk mengamankan trek melainkan orang ramai bekerjasama dengan mereka.

Menurut polis hampir 6,000 orang meninggal dunia dalam kemalangan kereta api dan bunuh diri di rangkaian kereta api 2,800km di negara itu dalam enam setengah tahun terakhir.

Di negara jiran India, yang terletak di salah satu rangkaian kereta api terbesar dunia, kira-kira 25, 000 orang kehilangan nyawa akibat kemalangan dan bunuh diri di kereta api setiap tahun. Walau bagaimanapun tiada angka tetap orang yang terbunuh semasa menggunakan ‘headphone’.

Sumber: CNA