Siakap Keli
Gambar Hiasan

Pegawai Kanan AS Dakwa Sedang Membersihkan Nama Huawei Selepas Tidak Lagi Disenarai Hitam

Baru-baru ini tular tentang Syarikat Huawei didakwa telah menyaman Amerika Syarikat kerana telah menyita peralatan telekomunikasi di dalam negara tersebut. Bagaimanapun, seorang pegawai kanan Amerika Syarikat telah memberi satu kenyataan berkaitan membaik pulih Huawei daripada senarai hitam.

Beberapa hari yang lepas, Presiden Amerika Syarikat didakwa telah berlaku kekeliruan dengan membuat sumpah untuk menghalang larangan penjualan barangan teknologi tersebut ke negara itu.

Bagaimanapun, Presiden tersebut telah membuat kejutan kepada ramai di mana dia akan membenarkan syarikat di Amerika Syarikat untuk menjual produk kepada Huawei Technologies Co Ltd.

Semua orang tahu, kekecohan yang berlaku pada bulan Mei lalu menyebabkan Amerika Syarikat mengharamkan penjualan Huawei tanpa kebenaran khusus sebagai kepetingan keselamatan negara Amerika Syarikat.

Pengumuman Trump pada Sabtu lalu, untuk meneruskan semula jualan itu telah disambut secara bersemangat oleh pencipta cip Amerika Syarikat mengekalkan jualan ke Huawei, pembuat peralatan  telekom terbesar dunia khususnya buat pelanggan Amerika Syarikat.

Menurut John Sonderman, Timbalan Pengarah Pejabat Penguatkuasaan Eksport berusaha menjelaskan bagaimana agen hars mendekati permintaan lesen oleh firma mencari kebenaran untuk menjual kepada Huawei.

Semua aplikasi sedemikian hendaklah dipertimbangkan merit dan ditandkaan dengan bahasa yang menyatakan “Kerajaan ini berada pada Senarai Entiti. Menilai dasar semakan lesen yang dikaitkan polisi di bawah bahagian 744, yang dianggap sebagai penolakan yang diterapkan kepada syarikat-syarikat yang berdaftar. ”

Menurut Reuters, Huawei telah berkata kenyataan yang dikeluarkan oleh Trump untuk kebaikan syarikat-syarikat di Amerika.

Huawei juga telah bersedia untuk terus membeli produk dari syarikat-syarikat Amerika. Tetapi pihak mereka tidak melihat banyak kesan kepada apa yang sedang mereka lakukan sekarang. Huawei akan terus memberi tumpuan kepada tugas mereka sendiri.

Selepas pengumuman yang dilakukan oleh Presiden Trump, kajian semula akan dilakukan secara ketat dan kebanyakan lesen yang dikaji dibawahnya tidak diluluskan. Tidak jelas apabila Jabatan Perdagangan akan menyediakan kakitangan penguatkuasaannya dengan panduan tambahan, berdasarkan janji Trump, dan bagaimana ia mungkin mengubah kemungkinan mendapatkan lesen.

Penasihat perdagangan White House, Peter Navarro menyatakan bahawa kerajaan akan membenarkan penjualan cip “teknologi rendah” kepada syarikat itu, yang tidak memberi kesan kepada keselamatan negara.

Huawei bagaimanapun menafikan dakwaan mengenai syarikat mereka boleh mengintip keselamat pelanggan menggunakan infrastruktur telekomunikasi 5G yang akan datang.

Sumber:  Reuters

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.