Siakap Keli
Gambar Hiasan

Ahli Fisioterapi Ini Jelaskan Punca Leher Jadi Keras Tak Boleh Bergerak Lepas Bangun Tidur

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Mungkin sesetengah daripada kita sangat merehkan tentang penggunaan bantal dengan cara yang betul. Sebelum anda baca selanjutnya, SK nak tanya, bilakah kali terakhir anda menukar bantal? Jika anda tidak dapat menjawabnya, anda bukan keseorangan.

Mungkin ramai di antara kita belum sedar tentang cara tidur pun memain peranan penting untuk menjaga leher kita supaya sentiasa sihat. Ramai yang tidak mengendahkan jika mengalami sakit dibahagian leher.

Perkongsian yang sangat bermakna ini dikongsikan oleh seorang ahli phisioterapi  iaitu, Wan Zahid di akaun Twitternya tentang punca sakit leher selepas bangun dari tempat tidur. Tiga punca ini adalah punca utama yang sering kita lakukan setiap hari di rumah.

 

1. Pemilihan bantal

Pastikan anda tidur dengan bantal yang selesa. Pastikan tidak terlalu nipis atau terlalu tebal untuk kekalkan tulang kita sentiasa sihat dan dalam keadaan yang rehat.

2. Posisi tidur

Pastikan anda tidur dalam posisi yang betul. Seeloknya dalam keadaan mengiring atau menelentang. Jika anda tidur dalam posisi melentang, pastikan bantal diletakkan di bawah lutut sekali. Jika anda tidur secara mengiring, haruslah anda letak bantal di kepala dan di antara lutut untuk kurangkan tekanan di bahu, pinggul dan belakang. Lihat gambar di bawah.

3. Regangan Leher

Anda perlulah rajin untuk melakukan senaman ringgan supaya bangun dari tidur, badan kita sihat dan cergas untuk melakukan sebarang pekerjaan. Lakukan senaman yang ditunjukan dalam gambar di bawah.

Ikuti tiga penyelesaian ini untuk idak mengalami kesakitan pada leher sesudah bangun pagi. Jangan jadikan alasan pemakanan atau sebaliknya sebagai punca utama. Kekadang, punca dan sebab ada disekeliling kita sahaja.

 

Sumber: Wan Zahid