Siakap Keli
Gambar Hiasan

10 Adab Berhenti Kerja Yang Korang Perlu Tahu Sebelum Letak Jawatan

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Bak pepatah “biar jatuh terletak, jangan jatuh terhempas”, sebelum dihentikan dari kerja baik tuan punya diri untuk berbincang dengan cara baik untuk berhenti. Berhenti kerja memerlukan beberapa step seperti mana anda memulakan kerja dahulu.

Jangan bertindak melulu sehinggakan tiada adab untuk berhenti kerja. Pastinya ramai yang berpengalaman untuk berhenti kerja tetapi mengalami situasi yang sukar untuk memberitahu kepada majikan.

Apapun guna cara yang baik yang telah ditetapkan supaya nanti dalam resume tidak menjejaskan maklumat diri jika anda letakkan rujukan kerja dahulu.

Menimba pengalaman dan bertukar tempat kerja adalah lumrah kehidupan terutamanya dalam kalangan generasi millenial. Kena ingat, bila terima pekerjaan baharu bukan bermakna kerja lama tidak  bagus dan ia bukan perkara negatif. Namun, cara dan adab seseorang yang ingin berhenti kerja itu memainkan peranan penting.

Mari kita ikuti perkongsian Dr Norizan Sharif dalam blognya telah menekankan 10 adab ketika berhenti kerja.

1. Pastikan ingin ‘betul-betul’ berhenti

Pastikan betul-betul buat keputusan untuk berhenti sebelum beritahu majikan. Kalau masih teragak-agak, diamkan dulu.

2. Bincang secara lisan

Bincang dan maklumkan secara lisan hasrat untuk berhenti sebelum mengemukakan surat perletakan jawatan. Berikan majikan bayangan dulu. Sesetengah bos cepat terperanjat.

3. Jaga perasaan majikan

Bos juga ada perasaan. Belai perasaan itu. Biar dia menjadi orang pertama tahu kita nak berhenti kerja; bukan mendengarnya melalui orang lain.

4. Penuhi syarat syarikat

Berikan notis perletakan jawatan mengikut tempoh yang sewajarnya. Sekiranya kontrak pekerjaan mensyaratkan dua bulan, patuhi syarat itu.

5. Jaga nama baik sendiri dan majikan

Sehingga saat terakhir kita meninggalkan tempat kerja, kita adalah staf – walaupun dalam tempoh bercuti. Usah lakukan perkara yang bertentangan dengan peraturan organisasi.

6. Komitmen yang bagus

Berikan yang terbaik kepada organisasi sehinggalah kita menamatkan tugas. Memberikan notis perletakan jawatan bukanlah alasan untuk kita culas.

7. Elak bercakap buruk tentang majikan lama

Walau apa sekali pun alasan kita berhenti, usah berikan orang lain tanggapan bahawa kita berhenti kerana tidak berpuas hati dengan majikan dan bos. Simpan ketat-ketat perasaan itu. Elakkan menulis buruk mengenai organisasi dan bos di media sosial, walaupun secara sindiran.

8. Jaga hubungan baik dengan syarikat lama

Berusaha untuk teruskan hubungan baik antara kita dan organisasi serta bos. Ucapkan penghargaan dan terima kasih kepada bos kerana berikan peluang. Mungkin suatu masa nanti dia boleh berikan peluang lain kepada kita lagi.

9. Sentiasa positif dan melangkah kehadapan

Apabila kita melangkah keluar, usah pandang ke belakang. Berilah peluang pengganti kita untuk melakukan apa yang terbaik. Ketap bibir kuat-kuat. Usah berikan teguran atau kritik dia, termasuklah di belakang. Biarkan dia melakukan sesuatu yang mungkin kita tak mampu lakukan dulu.

10. Pergi tanpa meminta ‘balasan’

Usah minta orang kenang budi kita selama berkhidmat dulu. Ingatlah, amat sedikit manusia yang tahu kenang budi; sama seperti amat sedikit manusia yang mahu bayar hutang. Biarlah kita menjadi manusia yang seronok berbudi, tanpa mengharap orang kenang budi.

Dengan penjelasan daripada Dr Norizan, amatlah diharapkan kepada bakal bekerja atau bakal berhenti untuk sentiasa berada dalam keadaan positif dan mengamalkan adab-adab sebelum berhenti.

Sumber: Norizan Sharif, Fuville.com

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

error: