Kredit: Google

(Video)Kisah Pesalah Termuda Dihukum Mati Dengan Kerusi Elektrik, Didakwa Jadi Mangsa Kerana Berbeza Warna Kulit

21 Oktober lalu merupakan ulangtahun kelahiran George Stinney Jr, individu termuda dikenakan hukuman mati di Amerika Syarikat dalam abad ke-20.

George, 14 dihukum maut dengan kejutan elektrik sekuat 5,380 volt atas kesalahan yang tidak dilakukannya. Dia yang dituduh membunuh dua kanak-kanak berlainan warna kulit mengaku tidak bersalah dan sentiasa membawa Bible di tangannya setiap kali perbicaraan.

Nasib malang menimpa remaja itu apabila jasad Betty, 11 dan Mary, 7 ditemui tidak bernyawa dalam keadaan mengerikan akibat dihentak paku landasan keretapi (railroad spike) dan dibuang berhampiran kediaman George sekeluarga di pekan Alcolu, South Carolina.

Ketika itu, kejiranan golongan berkulit putih dan hitam di pekan berkenaan dipisahkan dengan landasan kereta api.

Mary (kiri) dan Betty dibunuh menggunakan paku landasan keretapi (gambar contoh)

Sehari sebelum ditemui maut, Mary dan Betty telah berbasikal berhampiran landasan berkenaan dan bertanya kepada George itu lokasi untuk memetik bunga maypop.

George yang ketika itu bersama adik perempuannya (Amie) membawa lembu peliharaan mereka meragut rumput memberitahu kedua-dua kanak-kanak itu bahawa mereka tidak tahu lokasi yang dimaksudkan.

Mary dan Betty kemudiannya pergi meninggalkan mereka.

Sebagai saksi terakhir yang melihat kedua-dua mangsa ketika mereka hidup, George ditahan bersama abangnya semasa ibu bapa mereka tiada di rumah.

Abangnya dilepaskan manakala George terus ditahan sebagai suspek utama.

Kredit: The New York Times

Menurut portal Post and Courier, terdapat kisah lain yang menyatakan Mary dan Betty telah mengajak seorang wanita untuk menyertai mereka mencari bunga berkenaan. Namun wanita tersebut menolak.

Anak lelaki wanita itu yang sedang mengeluarkan barang daripada trak kemudian mengajak kedua-dua kanak-kanak itu mencari bunga yang dimaksudkan.

Walaubagaimanapun, lelaki berkenaan itu langsung tidak dijadikan suspek oleh pihak polis.

Pendakwaan tidak adil

Ketika perbicaraan sedang dijalankan, kesemua juri terlibat terdiri daripada satu kaum. Perbicaraan pula hanya berlangsung selama 2 jam manakala keputusan dikeluarkan dalam tempoh 10 minit sahaja.

Sepanjang 81 hari dipenjarakan sebelum menerima hukuman, George dilarang untuk bertemu orang tuanya. Dia dikurung dalam sel sejauh 80km dari rumahnya dan dibicarakan tanpa ibu bapa serta peguam di sisi disebabkan peraturan yang melarang individu berkulit hitam memasuki kawasan perbicaraan.

Berikutan ketegangan yang timbul di kejiranan akibat pembunuhan kejam itu, keluarga George menerima kecaman orang sekeliling sehingga memaksa mereka membawa diri.

George ketika menuju ke bilik eksekusi. (Kredit: LipstickAlley.com)

Hari eksekusi

Dengan ketinggian kurang 5 kaki pada ketika itu, George terpaksa didudukkan di atas buku agar kepalanya dapat mencapai ‘topi’ yang bakal ‘memasak’ otaknya di atas kerusi elektrik yang sepatutnya diduduki orang lain.

Disebabkan saiznya yang kecil dan tidak sesuai dengan kerusi khusus diciptakan buat orang dewasa, petugas eksekusi menghadapi kesukaran untuk mengikat kakinya dengan kemas pada kerusi. Besi elektrod terlalu besar untuk kakinya.

George akhirnya meninggal dunia setelah hampir 4 minit elektrik berkuasa tinggi disalurkan ke dalam badannya.

Kredit: FitNews

Topeng muka yang dipakainya terjatuh, menampakkan wajahnya yang menahan kesakitan dengan air mata dan mulut yang berbuih. Matanya terbuka.

Salah seorang paderi yang diminta hadir oleh bapa George sebagai wakil, Lloyd Batson berkata, dia dapat menghidu bau daging terbakar ketika kejadian.

“Saya masih dapat menghidu bau terbakar,” kata Lloyd bertahun selepas menyaksikan eksekusi itu.

Kes dibuka semula selepas 70 tahun

Pada 2014, seorang peguam muda berusia 24 tahun, Matt Burgess bersama majikannya, Steve McKenzie mendapati terdapat kelompongan dalam kes berkenaan.

Pertamanya, objek yang digunakan dalam pembunuhan tersebut agak berat (lebih 19 kg) untuk diangkat remaja berusia 14 tahun berbadan kecil itu, apatah lagi untuk menghentakkannya dengan kuat pada kepala kedua-dua mangsa sehingga membunuh mereka.

Berita pembukaan semula kes George sampai ke pengetahuan salah seorang paderi yang pernah menyertai pencarian kanak-kanak yang hilang 70 tahun lepas, Francis Batson.

Francis yang berusia 15 ketika itu menceritakan bahawa mereka menemui mangsa dalam keadaan tidak bernyawa di kawasan digenangi air. Menurutnya, mayat mangsa ditemui dengan keadaan tidak banyak darah walaupun mengalami kecederaan serius di kepala.

Lokasi penemuan Betty dan Mary suatu ketika dahulu. (Kredit: Post and Courier)

Hal ini menimbulkan keraguan bagi seorang remaja 14 tahun untuk mengheret kedua-dua mangsa ke lokasi berkenaan pada waktu tengah hari tanpa disedari orang lain.

Batson yang menarik mangsa pembunuhan kejam itu keluar daripada tempat berkenaan diminta pulang ke rumah dan tiada pihak berkuasa yang mendatanginya untuk meminta maklumat.

Selain itu, dakwaan anggota polis yang menyatakan George mengaku membunuh kedua-dua mangsa tersebut turut disangkal.

Keluarga serta beberapa organisasi gereja tempatan, dan National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) telah menulis surat kepada Gabenor Olin D. Johnson untuk meringankan hukuman ke atas George.

Namun Johnson mendakwa George telah mengaku membunuh kanak-kanak perempuan yang lebih muda dan ingin memperkosa mangsa yang berusia 11 tahun.

Walaubagaimanapun laporan perubatan tidak menemui tanda-tanda diperkosa melainkan lebam pada kawasan sulit yang dipercayai kerana menunggang basikal.

Bahkan, kewujudan pengakuan bertulis itu juga tidak dapat dibuktikan.

Selain itu, pada 17 Disember 2014, Hakim South Carolina, Carmen T. Mullen mengesahkan bahawa penghakiman pada ketika itu tidak adil apabila hanya melibatkan juri semuanya satu warna kulit.

Beliau mendakwa pengakuan George ketika itu kemungkinan akibat dipaksa dan tidak boleh dipercayai berikutan wujud perbezaan kuasa dan kedudukan antara remaja 14 tahun yang disoal siasat pihak berkuasa.

Carmen turut mendakwa peguambela yang dilantik mahkamah seakan-akan tidak menjalankan peranan sepenuhnya untuk mempertahankan George.

Kredit: Vintage Everyday

Akibatnya, George Stinney Jr. telah maut terhukum atas jenayah yang tidak dilakukannya. Mayatnya telah dikebumikan di sebuah kubur tidak bertanda di belakang gereja.

Kisah tragis ini telah dilakarkan di dalam buku bertajuk The Green Mile oleh Stephen King dan dijadikan salah sebuah filem bertajuk The Current pada 2017.

Tragedi ini digelarkan media antarabangsa sebagai satu jenayah, tiga mangsa kanak-kanak- Mary, Betty dan George.

Berikut adalah lakonan semula bagi menggambarkan detik ‘hukuman’ dijalankan.

https://www.youtube.com/watch?v=5iL1f-jV32A

Sumber: Post and Courier, Good Films Make Your Life Better, Washington Post, Vintage Everyday

Amira

Makin kita belajar, makin kita tahu sebenarnya banyak yang kita tak tahu.

Editor: Fazidi

Tambah komen

Dari Wiser.my