Siakap Keli

Zaqhwan Zaidi Ketuai Cabaran Malaysia Dalam Acara Suzuka ‘8 Hours’ Di Sepang

Pelumba Malaysia Zaqhwan Zaidi akan menyertai pasukan Honda Asia Dream Racing dengan Showa, sepuluh pasukan terbaik di Suzuka 8 Hours, di Sepang 8 Hours di Litar Antarabangsa Sepang dari 13 hingga 15 Disember.

Perlumbaan Sepang 8 Hours merupakan acara baru dari kalendar Kejohanan Dunia FIM Endurance (EWC) yang berfungsi sebagai acara kelayakan untuk kemunculan Grand Suzuka Grand.

Zaqhwan yang berusia 24 tahun itu menjadi penunggang nombor satu pasukan sejak 2016 dalam kelas ASB1000 (Superbike) di FIM Asia Racing Racing Championship (ARRC).

Menurut kenyataan FIM, Zaqhwan akan menunggang bersama penunggang Indonesia Gerry Salim, yang bertanding dalam Kejohanan Eropah Moto2, dan pelumba kejohanan dunia Moto2 Thailand, Somkiat Chantra.

Penunggang kelahiran Selangor itu akan membuat penampilan kelima dengan pasukan dan penampilan pertamanya di homeground untuk EWC.

Sepang 8 Hours akan menjadi perlumbaan musim pertama yang pertama dalam sejarah kejohanan, dan perlumbaan kedua di Asia.

Pusingan baru adalah hasil penstrukturan kalendar oleh Eurosport Events, promoter FIM EWC sejak 2015.

Sebanyak lima puluh pasukan, termasuk 36 musim penuh 2019-2020 FIM EWC (21 di Formula EWC, 15 di Superstock), akan berada di trek di Malaysia bersama 12 pasukan Asia yang ingin layak ke 2020 Suzuka 8 Hours.

Skuad utama Yamaha Sepang Racing, dengan penunggang motosikal MotoGP Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), pelumba bintang Malaysia Hafizh Syahrin Abdullah (Red Bull KTM Tech3) dan keempat keseluruhan dalam Kejohanan Fike Superbike dan juara kali keempat masa Sepang 8 Hours Michael van der Mark.

Beberapa pasukan Jepun yang juga turut diberi perhatian: Kawasaki-mounted RS Itoh (Akira Yanagawa, Kasuki Ito dan Hitoyasu Izutsu) dan Team Plus One (BMW) dengan pelumba Taro Sekiguchi, bekas pelumba GP250 seperti rakan sepasukannya Daisaku Sakai (yang menunggang untuk Pasukan Perlumbaan Suzuki Endurance pada tahun 2011) dan Kousuke Nagoe.

Sementara itu, beberapa pasukan FIM EWC, termasuk tiga pilihan utama yang terpaksa menarik diri dari pusingan pembukaan di Bol d’Or, mensasarkan untuk menang di Sepang.

F.C.C. TSR Honda France, dihentikan oleh kerana  kegagalan enjin ketika mendahului, dan Webike SRC Kawasaki France dan YART Yamaha, yang kemudiannya menjadi mangsa tumpahan minyak dari Honda, harus mengejar pasukan pemenang Suzuki Endurance Racing Bol d’Or sebagai serta Wojcik Racing Team, pelumba kejutan pusingan pembukaan, dan skuad baru BMW Motorrad World Endurance yang bercita-cita tinggi, yang berakhir di tempat ke-3 di Bol d’Or.

Kelas Superstock juga akan menyaksikan pertembungan dekat antara Moto Ain, pemenang Piala Dunia 2018-2019 dan Bol d’Or, dan pasukan Jepun Tone RT (BMW), top Superstock  2019 Suzuka 8 Hours 2019 (14th melepasi garisan penamat).

Edisi pertama Sepang 8 Hours,, yang akan diadakan pada hari Sabtu, 14 Disember, merupakan komponen penting dalam acara dual baru dalam sejarah motorsport Asia.

Buat pertama kalinya, Litar Antarabangsa Sepang dan Eurosport Events akan menyatukan  dua dan empat roda pada hujung minggu yang sama dari pagi sehingga malam: FIM EWC, dengan Sepang 8 Hours, dan 2019 super finale Dunia Touring Car (WTCR).

Sumber : Bernama

Nurul Alia Ali

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.