“Ini Adalah Hak Berdaulat Kita,” Indonesia Tidak Akan Berkompromi Tentang Kedaulatan Negara Mereka

Indonesia tidak akan berkompromi dengan kedaulatannya di Laut China Selatan yang berhampiran Kepulauan Natuna yang terletak di antara Malaysia dan Borneo.

Menurut Presiden Joko Widodo, peningkatan kehadiran kapal China di perairan yang dipertikaikan sejak Disember lalu adalah pelanggaran undang-undang antarabangsa.

Sebagai tindak balas kepada insiden tersebut, Indonesia meningkatkan rondaan minggu lalu di kawasan tersebut. Sebanyak lima kapal dan dua pesawat diarahkan membuat pemantauan.

Channel News Asia melaporkan bahawa Komander Fajar Tri Rohadi, Pegawai urusan awam Angkatan Laut Indonesia, telah menghantar kapal perang tambahan ke kawsan tersebut.

“Ini adalah hak berdaulat kita,” kata Menteri Luar Indonesia, Retno Marsudi.

Selepas pertemuan kabinet, semua negara asing seperti China atau Australia perlu mematuhi Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut.

China mengambil pendirian yang lebih agresif terhadap dakwaan kepada lebih daripada 80% perairan yang menguntungkan di Laut China Selatan.

China mengatakan ia beroperasi secara sah, dan telah meminta Amerika Syarikat untuk menghentikan campur tangan di rantau ini.

Terdapat beberapa insiden yang dilaporkan melibatkan kapal pengawal pantai China memasuki perairan yang dikawal oleh pihak lain pada tahun lepas. Termasuk satu yang menyebabkan kebuntuan hampir empat bulan dengan Vietnam.

Malaysia juga menarik bantahan dari Beijing pada 12 Disember apabila ia mengeluarkan penyerahan kepada PBB yang mendefinisikan rak kontinentalnya.

Insiden itu bermula lebih dua minggu lalu apabila kapal pengawal pantai Cina yang mengiringi berpuluh-puluh kapal penangkapan ikan ditemui di zon ekonomi eksklusif Indonesia, lapor Jakarta Post yang mencetuskan kementerian luar negara untuk menghantar protes diplomatik ke Beijing pada 30 Disember.

Sumber: Nikki Asian Review

Zetty Amelia

Editor: Azmil

Tambah komen

Dari Wiser.my