Siakap Keli

(Video) Khemah Untuk Ujian Saringan Covid-19 Dicuri, Polis Ingatkan Pencuri Risiko Dijangkiti Tinggi

Gambar: The Straits Times

Polis menggesa sekumpulan pencuri di New Zealand yang didakwa mencuri khemah ujian saringan Covid-19, tampil untuk melakukan pemeriksaan kesihatan kerana berisiko tinggi dijangkiti.

Khemah tersebut telah dicuri di kawasan luar hospital Auckland yang didirikan untuk melakukan ujian saringan Covid-19, kata pihak polis dalam satu video yang dimuat naik di Facebook pada Selasa (1 April).

Ketua Unit Kesihatan Timur, Loretta Hansen berkata, kakitangannya menyedari kehilangan khemah itu ketika mereka tiba di lokasi pada awal pagi semalam untuk memulakan tugas.

“Ada manusia bod** dan tidak berguna, datang dan mencuri khemah kami – khemah kami yang digunakan untuk membuat ujian saringan Covid-19. Mereka potong (kaki) khemah itu di bahagian bawah. Ianya diperkukuhkan dengan konkrit, namun mereka tetap memotongnya,” katanya dalam video itu.

Polis daerah Manukau, Sarjan Brett Meale merayu agar pencuri tersebut memulangkan khemah berkenaan serta jalani ujian saringan Covid-19 kerana virus maut itu boleh hidup di permukaan selama beberapa hari.

“Jika khemah itu ada bersama kamu, atau kamu tahu dimana khemah itu berada, kami amat berbesar hati sekiranya kamu boleh beritahu pada pihak kami tanpa perlu memberitahu identiti kamu, kami boleh pergi ambilnya sendiri. Kamu boleh selamatkan diri daripada masalah,” ujar Meale.

“Namun jika kamu telah berkontak dengan khemah itu, saya sarankan agar kamu menyerah diri dan jalani ujian saringan Covid-19 disini,” katanya.

Hansen berkata kakitangan klinik terpaksa ‘berkejar’ mencari khemah gantian.

“Kami berjaya mendapatkannya dan kembali menyambung tugas. Kami tidak mahu ketinggalan dalam meneruskan usaha ini,” jelasnya.

New Zealand telah merekodkan sebanyak 797 kes jangkitan dan satu kematian setakat artikel ini ditulis.

https://www.facebook.com/watch/?v=916726612104478

Sumber: ST Singapore

Aqmal Ezany

I write what is right

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.