Siakap Keli
Kredit: PDRM

“Budak-Budak Lagi Pandai Dengar Kata”, Polis ‘Sekolahkan’ Orang Dewasa Berkumpul Ketika PKP

Perjuangan menentang pandemik COVID-19 memerlukan kerjasama setiap orang daripada kita. Setiap hari, para petugas kesihatan bermandi peluh untuk memastikan orang ramai terpelihara dari wabak ini.

Namun, masih ada sesetengah pihak yang degil dan tetap berkumpul biarpun telah berkali-kali dinasihatkan untuk duduk di rumah.

Bak kata Polis Diraja Malaysia, sudah berbuih mulut memberi nasihat, namun masih ada segelintir orang dewasa yang degil dan enggan mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)

‘Berbuih mulut’ para pegawai dan anggota Polis Diraja (PDRM) memberi nasihat tentang pematuhan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun sikap segelintir golongan dewasa yang masih berdegil atau “ignorant” sebeginilah yang menyebabkan penularan wabak COVID-19 tidak akan berkesudahan.

Jika kanak-kanak boleh memahami dan patuh arahan pihak berkuasa, mengapa tidak kalian yang sepatutnya lebih tahu tentang bahayanya virus tersebut? Bukankah mencegah itu lebih baik daripada mengubati?

Usah pentingkan diri sendiri. Kasihani dan hargailah pengorbanan pejuang barisan hadapan yang sanggup bersengkang mata, malah terpaksa melupakan keluarga tercinta demi memastikan anda semua sihat dan kekal selamat.

Dalam video dikongsikan PDRM, kelihatan seorang anggota polis menasihatkan sekumpulan orang dewasa yang sedang berkumpul di sebuah kampung di Borneo.

Biarpun ringkas, nasihat itu cukup padat dan menyentap ke hati hingga mereka yang berkumpul beransur pulang.

“Kamu jangan lah. Kesian itu jururawat-jururawat merawat di hospital sampai tak balik rumah. 14 hari tak jumpa anak, tak jumpa laki.

“Kamu pula buat. Patutnya kita beri kerjasama.

“Budak-budak lagi pandai dengar, tak berkumpul. Macam di kampung saya, budak memang tak berkumpul. Tapi yang kamu ni orang tua, buat juga.

“Kamu tak kesian ke sama jururawat? Separuh mati jaga kita di hospital. Tak balik rumah, tak jumpa anak,” kata beliau.

Sumber: Polis Diraja Malaysia