Siakap Keli

Seekor Burung Hantu Menunjukkan Aksi Lucu Ketika Gambarnya Diambil

Seekor burung hantu yang menunjukkan aksi lucu pada dahan pokok ketika gambar itu diambil oleh salah seorang penduduk Yishun, pada 7 jun. Penduduk itu memberitahu mothership dia telah menjumpai burung hantu dibawah pokok sejak 1 jun. Semasa mengambil gambar itu, burung hantu dewasa sedang bertenggek di atas pohon lain yang berdekatan.

Ini adalah kali pertama dia menemui burung hantu di Yishun. Dia menambah bahawa burung hantu dewasa akan terbang untuk memburu pada waktu petang setiap hari.

  • Burung hantu ikan buffy

Burung hantu itu adalah buffy fish owls yang juga dikenali sebagai burung ikan malaysia. Spesis burung ini mudah dikenali kerana bulu coklat gelap mereka dengan garis-garis hitam, gumpalan telinga yang menghadap ke luar dan mata kuning mereka.

Seperti juga namanya, makanan mereka terdiri daripada ikan dan haiwan kecil seperti serangga, tikus, katak dan lain-lain. Burung hantu ini biasanya ditemui di hutan dan hutan bakau seperti di Cagar Alam Pusat dan Pulau Ubin. Mereka dianggap terancam teruk di Singapura. Burung ikan buffy sebenarnya adalah satu daripada 10 spesis burung hantu di Singapura.

  • Sebab mata burung hantu menjadi putih

Walaupun mata putih memberi gambaran bahawa burung hantu mungkin usang. Sebenarnya ia tidak berlaku. Apa yang dilihat sebenarnya adalah kelopak mata ketiga burung hantu yang dikenali sebagai membran nictitating.

Untuk pengetahuan, burung hantu mempunyai tiga kelopak mata. Kelopak mata atas dan bawah serta kelopak mata ketiga ini yang merupakan lapisan tisu nipis yang menutupi mata dari dalam ke luar secara menyerong untuk membersihkan dan melindungi permukaan mata.

Semua burung mempunyai kelopak mata ketiga ini tetapi mata burung hantu yang lebar dan menghadap ke depan memudakan orang melihatnya.

Sumber: mothership.sg

Nurul Najiha

Azmil

The best preparation for tomorrow is doing your best today. :)

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.