Siakap Keli

Pasar Di Beijing Diarah Tutup Serta Merta Setelah 2 Pekerja Pusat Penelitian Daging Positif Covid-19

BEIJING – Pihak berkuasa Beijing, China, menutup pasar borong pertanian utama setelah peningkatan jangkitan Covid-19 yang ditularkan di bandar ini sejak dua hari lalu.

Pasar borong Xinfadi ditutup pada pukul 3:00 waktu tempatan pada hari Sabtu (13/6/2020), setelah dua lelaki yang bekerja di pusat penyelidikan daging dan baru-baru ini mengunjungi pasar tersebut, dilaporkan dijangkiti Covid-19.

Tidak ada maklumat yang menjelaskan bagaimana kedua-dua lelaki itu dapat dijangkiti.

Ketika ini, China mula bimbang dengan kemungkinan berlaku gelombang kedua COVID-19 dalam keadaan banyak negara lain mula menunjukkan penurunan kes.

Pihak berkuasa Beijing sebelumnya menghentikan perdagangan daging lembu dan kambing di Pasar Xinfadi, selain menutup pasar borong lain di sekitar bandar.

Bimbang dengan risiko penyebaran virus lebih lanjut, sebuah pasar raya besar di Beijing mengeluarkan salmon dari raknya semalam setelah virus yang menyebabkan Covid-19 ditemui di papan pemotong yang digunakan untuk mengimport ikan salmon di pasar.

Menurut pihak berkuasa Beijing, lebih daripada 10,000 orang di pasar tersebut dilaporkan akan menjalani ujian COVID-19.

Kerajaan juga mengatakan telah membatalkan rancangan untuk membuka semula sekolah pada hari Isnin bagi pelajar kelas satu hingga tiga kerana kes baru tersebut.

Pihak berkuasa kesihatan mengunjungi kediaman seorang wartawan Reuters di Daerah Dongcheng, Beijing, pada hari Sabtu untuk bertanya apakah dia telah mengunjungi Pasar Xinfadi, yang berjarak 15 km (9 batu).

Mereka mengatakan bahawa lawatan itu adalah sebahagian daripada rondaan yang dilakukan oleh Dongcheng.

China melaporkan 11 kes baru Covid-19 dan tujuh kes tanpa gejala pada hari Jumaat (12/06/2020), kata pihak berkuasa kesihatan nasional pada hari Sabtu.

Selain itu, enam kes yang disebarkan secara tempatan disahkan di Beijing.

Menurut Suruhanjaya Kesihatan Nasional (NHC) dalam satu kenyataan bahawa lima daripada pesakit baru Covid-19 adalah kes import yang melibatkan pelancong dari luar negara.

Enam kes penghantaran tempatan berlaku di Beijing.

NHC melaporkan tujuh kes yang disahkan dan satu kes orang tanpa gejala (OTG) sehari sebelumnya.

Setakat ini, jumlah kes Covid-19 di daratan China telah mencapai 83.075, sementara jumlah kematian tidak berubah, 4.634 orang.

China tidak mencatat pesakit OTG, yang dijangkiti virus tetapi tidak menunjukkan gejala, seperti kes yang disahkan.

Sumber: Tribunnews.com

Dapatkan kelengkapan elakkan Covid 19 di SINI

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.