Biasanya 2.5 Juta Jemaah, Arab Saudi Hadkan Kira-Kira 1,000 Jemaah Sahaja Tunai Ibadah Haji Tahun Ini

Bilangan ibadat haji tahun ini bagi umat Islam mengerjakannya dikurangkan kepada kira-kira 1,000 orang sahaja ketika Arab Saudi berusaha untuk menangani pandemik koronavirus (Covid-19) yang akan bermula pada 29 Julai ini, kata pihak berkuasa pada Isnin.

Pada kebiasaannya, kira-kira 2.5 juta umat Islam di seluruh dunia mengerjakan ibadat haji yang mengambil masa beberapa hari dan tertumpu di kota Makkah.

Haji tahun ini akan diadakan di bawah protokol kebersihan yang ketat, dengan akses terhad kepada jemaah haji di bawah 65 tahun dan tanpa sebarang penyakit kronik.

“Perhimpunan di Padang Arafah iaitu kemuncak ibadat haji jatuh pada Khamis,” kata Saudi Press Agency (SPA) rasmi yang memetik Mahkamah Agung sebagai mengatakan, yang menunjukkan bahawa hari Rabu akan menjadi hari pertama acara tahunan.

Waktu haji ditentukan oleh kedudukan bulan, sesuai dengan kalendar lunar Islam.

Bulan lalu, Arab Saudi mengumumkan akan mengadakan ibadat haji yang “sangat terbatas”, keputusan yang penuh dengan bahaya politik dan ekonomi ketika menghadapi lonjakan jangkitan koronavirus.

Sejauh ini telah menyaksikan sekitar 253.349 kes termasuk 2.523 kematian yang juga merupakan jumlah tertinggi di antara negara-negara Teluk Arab.

Walaupun beberapa pegawai haji berkata bilangan jemaah akan dihadkan kepada 1,000 orang, 70 peratus daripada mereka ialah warga asing dan bakinya rakyat Arab Saudi, beberapa akhbar melaporkan kemungkinan 10,000 umat Islam akan mengambil bahagian.

Keputusan untuk mengecualikan jemaah haji yang datang dari luar Arab Saudi adalah yang pertama dalam sejarah moden kerajaan dan telah mencetuskan kekecewaan di kalangan umat Islam di seluruh dunia, walaupun banyak yang menganggapnya perlu kerana wabak itu.

Menurut pegawai kesihatan, para jemaah akan dibuat ujian saringan kesihatan sebelum tiba di Mekah dan diminta untuk karantina di rumah setelah selesai ibadat tersebut.

Sumber: scmp.com

 

Nor Azilah

Editor: Azmil

Tambah komen

Dari Wiser.my