Siakap Keli

“Tak Pernah Tinggal Nasi,” Wanita Ini Kongsi 17 Menu Diet Suku-Suku Separuh Ikut 1,200 Kalori

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Sememangnya bukan mudah untuk seseorang menurunkan berat badan, mana taknya kalau sentiasa ada dugaan dan cabaran untuk memberi fokus kan? Bukan itu sahaja, persediaan untuk ‘melepasi’ zon gaya hidup tidak sihat itu sagatlah berat.

Namun, jika seseorang itu mempunyai iltizam dan semangat yang tinggi untuk turunkan berat badan, pasti ianya akan berjalan lancar. Bagi yang tengah buntu cari menu diet yang sesuai, SK hari ini ingin kongsikan beberapa menu daripada pengguna Facebook yang bernama June Ed.

Wanita ini berjaya turunkan berat badan sebanyak 6 kg dengan hanya mengamalkan diet suku-suku separuh mengikut bilangan pengambilan kalori yang sebenar.

Hampir 30hari saya amal DSSS. Bagi kawan-kawan yang tercari menu untuk start, ni saya kongsi sedikit menu saya.

By the way, dalam diet saya, saya tak pernah tinggal nasi, cuma saya selang sehari baru makan nasi. Saya maintain minum air putih 2L dan kurangkan minum manis. Bukan cut off terus gula.

Katanya semasa dihubungi, dia mengamalkan diet ini sepanjang 30 hari serta membuat aktiviti senama ringan yang boelh dilakukan dirumah sahaja.

Saya start berat 66.7kg, sekarang berat dah 61kg. Menu ni untuk kiraan 1200 kalori. Box lunch saya beli kat kedai Eco yang 1000ml jadi tak besar sangat.

“Sebaiknya org nak start kena tau kiraan kalori masing-masing. Jadi portion cukup untuk bekal tenaga.”

Ini antara menu menarik yang dikongsikan untuk semua.

“Paling utama adalah kena jaga lunch dan dinner sebab selalu tersasar kalori.”

Ini antara sukatan kalori dalam pemakanan harian June Ed.

  • Breakfast 100 kalori
  • Lunch 500 kalori
  • Tea break 100 kalori
  • Dinner 500 kalori


“Ni orang kata eat clean. Dalam seminggu 3 kali je eat clean. Kalau hari-hari saya tak sanggup…”

Betulkan nak diet tak semestinya masak makanan mahal-mahal. Apa yang ada dalam peti ais saya balon je janji cukup dengan kalori yang ditetapkan. Moga saya dan rakan-rakan seperjuangan terus fokus.

 

Sumber: June Ed