Siakap Keli
Sumber: BERNAMA

Cara Mengawal Tahap Gula Dalam Darah Buat Penghidap Diabetes

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Diabetes Mellitus atau lebih dikenali kencing manis adalah satu keadaan di mana paras gula di dalam darah tinggi disebabkan berlakunya kekurangan hormon insulin di dalam badan. Oleh itu, sama ada seseorang itu mempunyai penyakit diabetes ataupun tidak, dia haruslah mengawal kadar gula dalam darah bagi mengelak penyakit berbahaya seperti diabetes menyerang dalam badan.

Meskipun bukan mudah untuk seseorang pesakit diabetes mengawal kadar gula dalam badan, ianya tetap perlu dilakukan bagi mengelak penyakit ini daripada terus menjadi teruk.

Laman portal kesihatan Hello Doktor telah berkongsi beberapa cara untuk mengawal tahap gula dalam darah bagi rujukan para pesakit diabetes. Teruskan membaca sehingga habis untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Buat Penghidap Diabetes, Apa Kata Cuba Cara Ini Untuk Mengawal Tahap Gula Dalam Darah Anda, Efektif!

Gula tinggi dalam darah berlaku apabila tubuh tidak dapat mengangkut gula dari darah ke dalam sel. Apabila ia dibiarkan, ia boleh menyebabkan penyakit diabetes. Jadi, bagaimana untuk kawal gula dalam darah?

7 tip kawal gula dalam darah

1. Ketahui bacaan gula dalam darah

Sentiasa periksa paras gula dalam darah sekurang-kurangnya sehari sekali menggunakan meter glukosa dan simpan rekod bacaan tersebut.

Ini bertujuan supaya anda boleh mengawasi sama ada tahap gula dalam darah normal, tinggi atau rendah.

Bacaan ini membantu doktor anda merancangan keperluan rawatan dan sebagai persediaan jika berlaku perkara di luar jangkaan.

2. Lakukan senaman rutin bantu kawal gula dalam darah

Senaman yang kerap boleh membantu anda menurunkan berat badan dan meningkatkan kepekaan insulin.

Apabila kepekaan insulin meningkat, ini bermakna sel anda menggunakan gula yang ada di dalam aliran darah anda dengan lebih baik.

Senaman juga membantu otot anda menggunakan gula dalam darah untuk penguncupan tenaga dan otot.

Antara senaman yang baik termasuk mengangkat berat, berjalan cepat, berlari, berbasikal, menari, mendaki, berenang dan banyak lagi.

3. Tingkatkan pengambilan serat

Serat melambatkan pencernaan karbohidrat dan penyerapan gula. Oleh itu, ia meningkatkan kenaikan paras gula dalam darah.Selain itu, jenis serat yang anda makan mungkin memainkan peranan.Terdapat dua jenis serat iaitu tidak larut dan larut. Walaupun kedua-duanya adalah penting, serat larut secara khusus membantu kawal gula dalam darah dengan mengurangnya.

Buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit pada, biji-bijian, dan kekacang adalah sumber yang baik.

4. Kawal pengambilan karbohidrat

Badan memecah karbohidrat ke dalam gula (kebanyakannya glukosa), dan kemudian insulin memindahkan gula menjadi sel.Apabila terlalu banyak pengambilan karbohidrat atau mempunyai masalah dengan fungsi insulin, proses ini gagal dan tahap glukosa darah meningkat.Apabila anda memilih karbohidrat, dapatkan juga makanan baik seperti buah-buahan, sayuran, biji-bijian dan kekacang.

5. Minum air secukupnya

Air yang secukupnya boleh membantu anda mengawal paras gula dalam darah di samping mengelakkan dehidrasi.Ia membantu buah pinggang mengeluarkan gula dalam darah melalui air kecil.Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa mereka yang minum air dala kuantiti yang banyak dapat mengurangkan risiko tahap gula dalam darah yang tinggi.

6. Mengawal stres

Stres atau tekanan boleh memberi kesan kepada kadar gula dalam darah anda.

Hormon seperti glukagon dan kortisol dirembeskan semasa anda tertekan. Hormon ini menyebabkan paras gula dalam darah naik.

7. Dapatkan tidur yang berkualiti bantu kawal gula dalam darah

Tidur yang secukupnya adalah baik untuk kesihatan. Tabiat tidur yang kurang baik dan kekurangan rehat juga mempengaruhi paras gula dalam darah dan kepekaan insulin.Malah, ia boleh meningkatkan selera makan dan berat badan.Tidur yang tidak mencukupi mengurangkan pembebasan hormon pertumbuhan dan meningkatkan tahap kortisol.Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam kawalan gula dalam darah.Jadi, adalah lebih baik untuk mendapatkan jumlah tidur yang berkualiti setiap malam.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber: Hello Doktor
" "