Siakap Keli
Gambar hiasan via Bernama

Tak Semua Berwarna Merah, Ini 8 Fakta Menarik Tentang Tanglung Yang Ramai Tak Tahu

Menyambut Tahun Baru Cina tidak lengkap sekiranya tidak menggunakan tanglung sebagai lampu rumah dan pelengkap kemeriahan hari itu. Nyalaan merah tanglung merupakan simbol harapan bahawa tahun yang akan datang akan diwarnai dengan tuah, nasib, dan kebahagiaan.

Bukan itu sahaja, terdapat fakta unik lain tentang tanglung. Menurut Chinahighlights, berikut adalah fakta menarik tentang tanglung.

1. Hampir semua tanglung berwarna merah
Secara tradisinya dalam budaya Cina, warna merah dipercayai melambangkan kemesraan, kebahagiaan dan nasib baik. Oleh itu, hampir semua tanglung berwarna merah. Bingkai tanglung biasanya diperbuat daripada buluh, kayu, dawai atau rotan yang dihiasi tulisan Cina, lukisan mahupun perincian sulaman.

2. Terdapat beberapa jenis tanglung
Tanglung terdiri daripada beberapa jenis. Terdapat tanglung gantung yang biasanya digantung di rumah atau ruang awam yang dianggap membawa perlindungan dan tuah. Terdapat juga tanglung terbang. Bentuknya serupa dengan belon udara panas yang terbang dengan tujahan api. Selain itu, terdapat juga tanglung terapung yang biasanya diletakkan berhampiran sungai, kolam atau tasik.

3. Hong Kong memegang rekod paparan tanglung
Pada tahun 2011, acara Pesta Pertengahan Musim Luruh terbesar yang diadakan di Victoria Park, Hong Kong menetapkan Rekod Dunia untuk arca tanglung terbesar. Patung tanglung itu berbentuk ikan berukuran lebih 36 x 9 x 13 meter yang diperbuat daripada 2,360 tanglung tradisional Cina. Dikatakan mengambil masa 13 hari dan 35 orang untuk membina tanglung terbesar ini.

4. Reka bentuk tanglung penuh dengan perlambangan
Segala-galanya di dalam tanglung nampaknya mempunyai makna tersendiri. Selain merah, terdapat warna tanglung lain yang mempunyai falsafah tersendiri. Merah jambu melambangkan percintaan, putih melambangkan kesihatan yang baik, hijau bermakna pertumbuhan tanaman, oren bermakna wang, kuning membawa tuah di sekolah dan impian harapan berwarna biru muda dan ungu menjadi kenyataan.

Tanglung berbentuk bulat juga melambangkan perpaduan dan kebersamaan di China, mengingatkan bulan purnama yang berlaku semasa Pesta Tanglung dan Pesta Pertengahan Musim Luruh. Selain itu, tulisan khat pada tanglung bertujuan sebagai harapan terbaik untuk umur yang panjang, umur yang sihat dan masa depan yang sejahtera dan makmur.

5. Tanglung telah wujud selama 2,000 tahun
Ahli sejarah percaya, tanglung pertama digunakan semasa Dinasti Han Timur (25-220 Masihi). Maharaja Han Mingdi, iaitu seorang penyokong agama Buddha, menemui sami yang menyalakan tanglung di kuil untuk menunjukkan penghormatan kepada Buddha pada hari kelima belas bulan lunar pertama. Dia kemudian memerintahkan semua kuil, rumah dan istana diraja untuk menyalakan tanglung pada malam itu, yang dikenali sebagai Pesta Tanglung.

6. Maksud menggunakan tanglung telah berubah
Pada masa lalu, tanglung digunakan untuk memberi penerangan dan menyembah Buddha. Namun, pada masa kini tanglung digunakan untuk hiasan dan perayaan perayaan awam. Di beberapa tempat di China, tanglung digantung sebagai hiasan.

Sehingga hari ini, orang Cina masih percaya bahawa memasang tanglung akan menjamin masa depan yang sejahtera bagi ramai orang.

7. Terdapat 4 Perayaan Tanglung Utama di China
Di China, orang ramai menyalakan tanglung semasa Perayaan Pertengahan Musim Luruh, Tahun Baru Cina, Ais Harbin dan Pesta Arca Salji dan sudah tentu pada Pesta Tanglung. Perayaan ini merupakan masa yang baik untuk melihat tanglung. Salah satu tarikan utama ialah Taman Zhaolin, di mana lebih daripada 1,000 tanglung ais dinyalakan.

8. Terdapat hanya 1 muzium tanglung di China
Rupa-rupanya hanya terdapat satu muzium tanglung di China, iaitu Pekan Tanglung Kerajaan Selatan yang terletak di Zufing, Wilayah Sichuan, China. Muzium ini dinamakan “Muzium Tanglung Zigong”. Muzium Tanglung juga dikhaskan untuk memelihara tanglung Cina dan peninggalan budaya purba.

Sumber: Suara.com

Aireena Marizan

Editor: Aqmal Ezany
" "