Siakap Keli
rahsia kulit udang
Gambar: Facebook Mazliana Mazlan

Tolong Jangan Buang, Doktor Dedah Rahsia Di Sebalik Kulit Udang Yang Perlu Anda Tahu

Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal.

Mungkin ramai yang tidak mengetahui, ini rahsia di sebalik kulit udang yang perlu anda tahu sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.

Seperti yang diketahui, udang adalah haiwan yang hidup di dalam laut. Namun, ada juga yang hidup dalam air tawar seperti sungai dan kolam. Udang sememangnya menjadi santapan kegemaran ramai, tidak kira tua mahupun yang muda. Tekstur isinya yang kenyal pasti membangkitkan rasa.

Jika dilihat di kebanyakan kedai, pasti akan ada lauk atau hidangan yang menggunakan udang. Tidak kiralah dalam pelbagai bentuk apa masakan, pasti rasanya tetap menjadi pilihan ramai. Antaranya udang goreng tepung, masak lemak cili api, sambal, mi kari dan banyak lagi.

Tambahan pula, udang yang baru sahaja dibawa naik  dari laut dan masih segar, pasti membuatkan masakan menjadi lebih ‘manis’. Bukan sahaja isi, malah air rebusan udang juga boleh digunakan dalam pelbagai masakan. Namun, ada sesetengah orang akan membuang kulit udang ke tong sampah.

Tahukah anda, sebenarnya terdapat rahsia di sebalik kulit udang yang anda anggap ‘sampah’ itu. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, mari kita ikuti perkongsian info yang menarik daripada pengamal perubatan Mazliana Mazlan di Facebook miliknya.

Kulit udang jangan buang tau

Gambar: Mazliana Mazlan

Tinggi betul dengan kalsium, bagus untuk pertumbuhan tulang dan gigi anak-anak.

Kalau udang kecil, ajak je anak makan sekali dengan kulit.

Kalau udang besar dan anak tak boleh makan, kopek siap-siap dan reneh sup kulit udang untuk anak. Simpan dan guna bila perlu.

Masuk sup kulit udang dalam sayur pun sedap sangat kan.

Kita yang dewasa, kalau boleh makan udang sekali dengan kulitnya, itu pun boleh top up kalsium dalam badan kita. Kan makin berusia, makin rapuh tulang kita.

Khasiat lain dari kulit udang, selain kalsium adalah Fosforus, Iron, Magnesium, Zink, Sodium, Potasium dan Selenium.

Banyak kan mineral yang ada.

Makanan yang kita selalu buang, yang tak nampak macam ada nilai pun, tapi sebenarnya banyak betul khasiat yang ada kan.
Inilah namanya real food. Betul-betul kita boleh panggil sebagai makanan dan ianya beri nutrisi pada tubuh badan anak.
Korang cuba cari udang laut k, insyaAllah pilihan lebih baik dari udang bela.
Kita cuba sama-sama tau, perbanyakkan real food tinggi nutrisi buat anak-anak. Dan elakkan ultra processed food yang mungkin boleh bawa keburukan pada anak-anak jika diambil dengan kadar yang kerap.

Mazliana Mazlan

Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.

Follow saya di sini jugak k.

Muhd Iqbal

" "