Siakap Keli
sekat eksport ayam

Sekat Eksport Ayam: “Bukan Keputusan Yang Mudah” – KJ

SINGAPURA, 2 Jun (Bernama) – “Bukan satu keputusan mudah untuk kami buat,” kata Khairy Jamaluddin mengenai keputusan Malaysia sekat eksport sehingga 3.6 juta ayam mulai 1 Jun yang turut menjejaskan bekalan ke Singapura.

“Kami menghargai hubungan dua hala dengan Singapura. Jadi kami berharap ini adalah langkah sementara sehingga keadaan bekalan dan harga di Malaysia stabil,” kata Menteri Kesihatan itu kepada pemberita hari ini.

Beliau menjawab pertanyaan pemberita mengenai sejauh mana kejayaan larangan import dalam mengawal harga dan menstabilkan bekalan ayam. Khairy berada di sini selama empat hari sejak 31 Mei 2022 hingga 3 Jun untuk Felow Pertukaran Lee Kuan Yew.

“Jelas sekali, kami berada dalam situasi yang sangat sukar memandangkan isu rantaian bekalan berkait dengan isu makanan dan perubahan iklim yang telah menjejaskan masa yang diambil untuk ayam itik membesar dan memasuki pasaran. Jadi gabungan semua faktor itu telah menyebabkan kekurangan dalam bekalan dan membawa kepada harga yang tinggi di Malaysia.

“Walaupun negara sudah tentu akan mendahulukan keperluan makanan mereka sendiri, kami juga sedar bahawa kami mempunyai tanggungjawab sebagai pengeksport kepada negara jiran kami termasuk Singapura,” katanya.

Bagaimanapun, Khairy berkata, keadaan semakin pulih.

“Kami bekerjasama rapat dengan pengeluar ayam di Malaysia untuk memastikan mereka dapat meningkatkan pengeluaran. Kami juga sedang melihat makanan gantian untuk memastikan kami mempunyai bekalan makanan yang berpatutan untuk ayam itik.

“Apabila perkara ini selesai, sudah tentu, kami berharap untuk meneruskan eksport ayam itik kami termasuk ke Singapura,” katanya.

Agensi Makanan Singapura (SFA) berkata kira-kira 34 peratus daripada import ayam Singapura pada 2021 adalah dari Malaysia – hampir kesemuanya diimport sebagai ayam hidup yang disembelih dan disejukkan di Singapura

— BERNAMA

Edayu

Lebih banyak menulis dari bersembang