Siakap Keli
Gambar: Viva

Jakarta Dijangka Tenggelam Menjelang 2050

Jakarta Dijangka Tenggelam Menjelang 2050

INDONESIA – Sekitar 90% kawasan Jakarta diramalkan akan ditenggelami air terutama bahagian utara pada tahun 2050.

Perkara itu dinyatakan oleh Presiden Pengarah PAM Jaya, Arief Nasrudin dan berpunca daripada penggunaan air bawah tanah yang tidak dapat diselesaikan.

“Ada beberapa isu yang turut menjadi cabaran PAM Jaya,” kata Arief, dikutip dari Detik, Selasa (9/8/2022).

“Di mana penenggelaman tanah itu sendiri dilaporkan oleh BBC di mana Jakarta yang ketika ini akan tenggelam dalam masa yang tidak terlalu lama apabila perkara ini berterusan.”

“Dan ramalannya pada tahun 2050 diramalkan 90% kawasan Jakarta khususnya di bahagian utara juga akan ditenggelami air kerana penggunaan air yang kemudiannya tidak segera diselesaikan dan terus mengambil air dari tanah itu,” tambahnya.

Perkara ini turut mendapat maklum balas daripada beberapa pihak. Antaranya ialah Timbalan Gabenor DKI Jakarta, Ahmad Riza Patria.

Menurutnya, Kerajaan Wilayah DKI sebenarnya telah mengambil beberapa tindakan seperti mencegah eksploitasi air bawah tanah dalam pelbagai sektor.

“Supaya tiada lagi sedutan air bawah tanah melalui pam di rumah, kami cuba mendapatkan air bersih melalui PAM Jaya, dan beberapa usaha lain,” katanya.

“Bagi semua penduduk khususnya dalam komuniti kita, kita juga meminta supaya tidak menggunakan air secara berlebihan dan juga untuk industri, pejabat, hotel, pangsapuri, kita juga meminta supaya tidak menggunakan pam untuk mendapatkan air bersih tetapi melalui saluran PAM sedia ada.

Beliau berkata pemindahan ibu kota ke Kalimantan Timur (Timur) adalah salah satu usaha mengurangkan beban penurunan tanah. Menurutnya, pemindahan ibu kota akan mengurangkan jumlah penduduk Jakarta.

Lebih-lebih lagi, majoriti kakitangan kerajaan akan berhijrah ke IKN. Hal ini pasti memberi kesan kepada penggunaan air tanah yang menjadi faktor penenggelaman tanah di Jakarta.

“Akan berlaku pengurangan kerana berlaku peralihan jumlah penduduk di Jakarta ke IKN. Pusat pentadbiran sudah berpindah, mereka yang memerlukan banyak air selama ini,” jelasnya.

Gambar : CNBCIndonesia

Menurut Agensi Penyelidikan dan Inovasi Nasional (BRIN), antara punca lain Jakarta bakal tenggelam pada tahun 2050 ialah perubahan iklim, kenaikan paras laut dan penurunan tanah.

Profesor Penyelidik Meteorologi di Pertubuhan Penyelidikan Penerbangan dan Angkasa BRIN, Eddy Hermawan menjelaskan kenaikan paras laut setiap tahun hanya 3 mm setahun namun kemungkinan menjadi punca utama tenggelamnya Jakarta.

Bahaya utama di pantai utara Jawa (Pantura) dan Jakarta adalah penurunan tanah yang tidak dapat diramalkan.

Kini, terdapat tiga kawasan yang mengalami penurunan muka tanah ketara dalam tempoh 2015-2020 iaitu, Pekalongan hingga 2.1-11 cm setahun, Semarang 0.9-6 cm, Jakarta 0.1-8 cm.

Katanya, pembinaan benteng gergasi sahaja tidak mencukupi malah memerlukan strategi penyesuaian.

“Kenaikan paras laut dan penurunan tanah akan memberi kesan lebih banyak, kesan fenomena ini akan melanda Jakarta dan pantai utara, jadi dari bawah rosak dan dari atas,” katanya.

Pada kesempatan sama, Profesor Penyelidik Geoteknologi, Hidrologi, Air Tanah, Robert M. Delinom berkata, penurunan tanah di Jakarta disebabkan sifat batuan yang masih lembut terutama di pantai utara Jakarta dan jumlah penurunan tanah di setiap kawasan adalah berbeza.

Salah satu kawasan yang mengalami penurunan muka tanah yang ketara ialah kawasan Sunda Kelapa, sejak tahun 1914 paras laut sungai Ciliwung turun 2,2 meter pada tahun 2011. Pihaknya mendapati penurunan muka bumi kawasan itu boleh mencapai 17 cm setahun.

Selain itu, pengekstrakan air bawah tanah dan pembinaan besar-besaran sedang dijalankan di pantai utara Jakarta juga menjadi punca kepada penenggelaman Jakarta. Hal ini disebabkan, kawasan utara mempunyai jenis tanah lembut yang mempercepatkan penurunan muka bumi.

“Dengan kenaikan paras laut Jakarta sebanyak 4.3 mm setahun, kita tidak boleh mengabaikan penurunan tanah kerana gabungan kedua-duanya meningkatkan risiko,” kata Robert.

“Jakarta dan Pantura boleh tenggelam tetapi bukan dalam masa terdekat,” ujarnya.

Sumber : CNBC Indonesia, CNBC Indonesia

Anis Annisa