Siakap Keli
baju diconteng buku dikoyak baju diconteng buku dikoyak & dibuang& dibuang

“Baju Diconteng, Buku Dikoyak & Dibuang, Tapi Akhirnya Aku Yang Dimarahi Guru, Siap Kena Pulau Dengan Kawan-kawan”

“Baju Diconteng, Buku Dikoyak & Dibuang, Tapi Akhirnya Aku Yang Dimarahi Guru, Siap Kena Pulau Dengan Kawan-kawan”

Setiap orang pastinya mempunyai memori zaman kanak-kanak yang sentiasa akan membekas di hati. Sama ada suka atau duka, ia menjadi ‘babak’ yang akan terus diingati dan ‘dimainkan’ dalam benak fikiran.

Malah, bila sudah meningkat dewasa, memori ketika di zaman sekolah akan kembali ‘menghantui’ dan menjengahkan rasa rindu. Terimbas semula segala kenangan, gelak tawa dan canda bersama kawan-kawan ketika di sekolah.

Bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai kenangan yang indah ketika di zaman sekolah. Ada yang trauma, terpaksa menjalani hidup dengan memori yang penuh kelam dan kepahitan.

Seperti seorang pemuda ini yang berkongsi kisah zaman sekolahnya sebagai seorang pelajar yang datang dari keluarga miskin.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kisahnya, mari ikuti perkongsiannya di bawah ini.

Begitulah antara situasi yang dihadapi oleh pelajar di sekolah hanya disebabkan status diri yang dianggap miskin. Pun begitu, perkara sedemikian tidak sepatutnya berlaku tambahan pula mangsa memerlukan sokongan daripada pelbagai sudut.

Tambah-tambah lagi jika mangsa takut untuk mengadu kepada guru-guru ketika di sekolah. Malah mungkin ada juga takut dimarahi ibu bapa apabila pulang ke rumah atau kasihan pada mereka yang penat membanting tulang mencari rezeki. Jika boleh tak mahu mereka sedih dan risau.

Maka kisah buli tersebut berlalu menjadi trauma dan memberi kesan kepada mental sehingga dewasa. Lebih tragis, keadilan tidak dapat ditegakkan.

Jangan takut, mangsa buli buat aduan sekarang

Bagaimanapun, sekarang sudah ada portal aduan buli oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Nasib murid-murid yang menjadi mangsa buli kini terbela.

Bagi adik-adik yang menjadi mangsa buli, tak usah risau dan takut, anda tidak bersendirian. Layari laman web portal aduan buli KPM DISINI.

Sebaik aduan dihantar, KPM akan melakukan penelitian mendalam untuk mengambil tindakan yang sewajarnya dan mana-mana sekolah yang terlibat tidak akan dianaktirikan.

Ramai mangsa buli yang berdiam diri kerana tiada tempat untuk mengadu. Kesannya ada yang tertekan sehingga menjadi depresi.

Pun begitu kini ada banyak saluran untuk meluah termasuk portal aduan buli KPM untuk membela nasib mereka.

Sofea

There's always another side to every story