Siakap Keli
sesak di plaza tol

Hampir Sejam Perjalanan Dari Rumah Ke Tempat Kerja, Ini Realiti Ramai Pekerja Di Bandar Perlu Hadap Setiap Hari

Baru nak memulakan hari di tempat kerja awal pagi pon dah rasa penat sangat-sangat. Mana taknya, biasanya tempoh lama yang perlu ramai orang ambil untuk perjalanan ke tempat kerja disebabkan kesesakan lalu lintas. Antara tempat yang sering sesak adalah di kawasan plaza tol. Ini kerana, ramai sedang beratur untuk melepasi tol berkenaan.

Bukan tu sahaja tau, belum lagi bila ada kes-kes kad Touch ‘n Go tidak berfungsi masa tengah beratur panjang tu. Bila ni berlaku, memang dah menjadi punca utama la yang menyebabkan semua kereta berbaris perlu mengundur. Dah bertambah lagi masa.

Namun, korang jangan tak tahu pula yang sebenarnya korang boleh jimatkan tempoh perjalanan ulang alik kerja dengan memanfaatkan kemudahan dan teknologi yang sedia ada. Apa yang dimaksudkan di sini adalah penggunaan RFID di setiap plaza tol yang lebih efisien dan cepat. Haa, memang membantu jimat masa. Hal ini kerana, pemandu tidak lagi perlu berbaris untuk menghulurkan tangan untuk sentuh panel Touch ‘n Go.

Gambar: BERNAMA

Bila korang guna RFID ni, satu kebaikan utama yang korang boleh dapat sebenarnya korang tak perlu beratur panjang, tapi hanya perlu melalui plaza tol dengan penuh bergaya. Tempoh yang diambil sekitar 20-30 minit oleh semua orang untuk berbaris di plaza tol juga dapat dikurangkan. Kan senang kalau macam tu, masa jimat dan takdela stress.

Malah korang boleh sampai di rumah lebih awal untuk meluangkan masa bersama keluarga. Yang lagi best kalau guna RFID ni adalah korang berpeluang dapat tol percuma selama setahun. Bukan itu saja, siap boleh dapat kredit eWallet Touch ‘n Go sebanyak RM250 lagi. Sape je tak nak bila dah ditawarkan pelbagai ganjaran menarik.

Memang rugi kalau tak sertai Free Toll Contest ni sebab korang boleh jimatkan masa dan juga wang yang dikeluarkan setiap hari. Untuk korang yang berminat, senang je sebenarnya cara penyertaan dia. Di bawah ialah semua langkah yang korang perlu buat.

Macam Mana Cara Penyertaan

 • Beli tag Touch ‘n Go RFID.
 • Aktifkan dan gunakan tag Touch ‘n Go RFID baharu sebanyak 5 kali dalam tempoh kempen iaitu selama 10 September hingga 18 November 2022.
 • Penggunaan ini untuk mendapatkan penyertaan peraduan dan menariknya terdapat sebanyak 8 peserta akan dipilih setiap 2 minggu!

Daripada semua penyertaan tersebut, seramai 40 orang pemenang akan berpeluang untuk memenangi tol percuma selama 1 tahun dan juga kredit eWallet RM250. Menarik sangat bukan! Korang patut cuba untuk menyertai pertandingan Touch ‘n Go RFID tau.

Gambar: BERNAMA

Untuk maklumat lanjut, korang boleh je klik link ini. Mesti korang akan lebih faham.

Mana Boleh Beli Teg Touch ‘n Go RFID

Gambar: TouchnGo

Tahniah diucapkan kepada pemenang-pemenang pertandingan TOL PERCUMA pusingan 1:

 1. Lee Yi Hao (Negeri Sembilan)
 2. Mohd Zainal Bin Mohd Shafiei (Perak)
 3. Loh Bee Ling (Pulau Pinang)
 4. Kor Yen Sing (Selangor)
 5. Yasir Bin Che Abdullah (Kuala Lumpur)
 6. Kyle Nicholas Hon (Selangor)
 7. Loh Kean Huat (Kuala Lumpur)
 8. Mohamad Firdaus Bin Ajis (Negeri Sembilan)

Haa, sekarang mesti korang rasa macam nak juga cepat-cepat masuk bertanding dan menang TOL PERCUMA untuk setahun ni kan. Jangan risau, sempat je lagi korang. Ikut je cara yang tertera kat atas. Mudah kan! Pertandingan ni berakhir 18 November 2022 tau korang. Kalau ikutkan kira-kira, ada lah lagi 37 hari berbaki untuk korang sertai dan berpeluang menang hadiah tu ya.

Takkanlah korang tak nak dapat TOL PERCUMA selama setahun kan. Setiap hari mesti ada antara kita yang lalu tol jugak bila pergi ke tempat kerja atau mana-mana tempat yang ingin dituju. Tambah lagi kalau pada hari perayaan. Hadiah TOL PERCUMA ni sangat-sangat akan membantu korang untuk berjimat lagi-lagi dalam keadaan sekarang ni yang dah banyak benda naik harga.

Nor Fakhry