Siakap Keli
PM Tegaskan Tidak Akan Bertolak Ansur Sama Sekali Dengan Rasuah
Gambar: Live Bernama TV/TV1

PM Tegaskan Tidak Akan Bertolak Ansur Sama Sekali Dengan Rasuah

PM Tegaskan Tidak Akan Bertolak Ansur Sama Sekali Dengan Rasuah

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bahawa beliau tidak akan bertolak ansur dengan isu rasuah di bawah tampuk pemerintahannya.

“Di bawah pentabiran saya, saya selaku Perdana Menteri tidak akan bertolak ansur sama sekali dengan rasuah dan penyalahgunaan kuasa,” katanya ketika sidang media.

Beliau juga berkata bahawa fokus utamanya adalah ekonomi negara.

“Saya bersyukur kerana hari ini dan seterusnya, keadaan dan keyakinan pelabur juga berubah, ringgit diperkuat dan bursa saham lebih segar,” katanya.

Beliau bercakap mengenai perkara tersebut selepas memaklumkan bahawa sidang parlimen akan diadakan pada 19 Disember ini.

Menurutnya, ketika sidang itu, usul undi tidak percaya kepadanya akan menjadi usul pertama dibahas selain angkat sumpah.

Terdahulu, sewaktu berlangsungnya sidang media khas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sempat dihubungi oleh Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan pada malam ini.

Menerusi sidang media itu, mereka dilihat sempat berbual selama beberapa minit sewaktu Anwar Ibrahim baru sahaja memberi mukadimah dalam sidang media pertamanya selaku Perdana Menteri Malaysia.

Anwar mengadakan sidang media pertama sebagai Perdana Menteri selepas mengangkat sumpah pada petang tadi.

Untuk makluman, Majlis Istiadat dan Angkat Sumpah Perdana Menteri itu diadakan di Istana Negara di hadapan DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ Ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah.

Sumber: Bernama TV

Muhd Iqbal