Siakap Keli
Kredit: NEFU Press Service & The Siberian Times

Saintis Rusia Didakwa Cuba Hidupkan Virus Zaman Purba Ditemui Dalam Fosil Haiwan Prasejarah

Saintis Rusia Didakwa Cuba Hidupkan Virus Zaman Purba Ditemui Dalam Fosil Haiwan Prasejarah

Sekumpulan saintis Rusia didakwa sedang melakukan eksperimen bagi menghidupkan sejenis virus purba di sebuah makmal berdekatan dengan Siberia.

Menurut Daily Star, usaha penyelidikan oleh kumpulan saintis berkenaan bagaimanapun menimbulkan kebimbangan mengenai potensi penyebaran virus yang tidak dikenalpasti oleh manusia/

Difahamkan, mereka sedang menganalisis tinggalan haiwan-haiwan Zaman Ais seperti gajah mamut, badak sumbu berbulu dan sebagainya di Pusat Penyelidikan Vector di Novosibirsk, berdekatan Siberia, Rusia.

Pada asalnya, pasukan tersebut hanya meletakkan matlamat kajian mereka untuk mengekstrak dan mengkaji jangkitan-jangkitan serta virus yang berkemungkinan menjadi punca kematian haiwan-haiwan pada Zaman Ais itu.

Bagaimanapun, terdapat dakwaan yang mendakwa bahawa kumpulan saintis itu juga cuba menghidupkan kembali virus-virus tersebut yang dikenali sebagai paleovirus. Virus-virus berkenaan dikatakan sudah tidak aktif selama hampir setengah juta tahun.

Beberapa pakar berpendapat bahawa tindakan tersebut, sekiranya benar, adalah sangat sangat berbahaya kerana virus-virus yang haiwan-haiwan prasejarah itu juga berkemungkinan mampu menjangkiti manusia.

Tiada jaminan bagi setiap makmal penyelidikan bebas daripada ditimpa kemalangan

Profesor Jean-Michel Claverie dari Pusat Penyelidikan Saintifik Kebangsaan, University of Aix-Marseille turut berpendapat. bahawa kajian yang dilakukan itu sangat-sangat berbahaya.

Kredit: NEFU Press Service

“Sistem imunisasi manusia belum pernah berdepan dengan virus-virus ini. Sebahagian daripadanya berkemungkinan berusia kira-kira 200,000 atau 400,000 tahun,” katanta

Gambar via Daily Mail

Fosil tinggalan haiwan-haiwan prasejarah yang menjadi subjek kajian makmal tersebut semuanya ditemui di wilayah Yakutia, iaitu sebuah kawasan yang memiliki suhu rendah sehingga mencecah -55 darjah Celcius.

Ia juga merupakan tapak yang sama, dimana sekumpulan saintis Perancis mengenal pasti lebih dari berpuluh-puluh jenis virus prasejarah baru-baru ini.

Salah satu virus prasejarah yang dikenal pasti iaitu Pandoravirus yedoma, yang berasal dari jasad gajah mamut, badak sumbu berbulu dan kuda prasejarah yang terpelihara dalam ais.

Kredit: The Siberian Times

Selain itu, ia bukanlah kali pertama para saintis menemui virus purba dalam ekosistem yang bersalji ini.

Pada 2014, pengkaji yang sama telah menemui satu virus yang berusia kira-kira 30,000 tahun, yang didapati terperangkap dalam ais buat masa yang sangat lama. Virus tersebut didapati masih berupaya menjangkiti organisma di bumi.

Saintis mencairkan ais tersebut untuk menilai kesan virus berkenaan terhadap kesihatan awam.

Walau bagaimanapun, tindakan tersebut sangat merisaukan dan mampu memberikan ancaman kepada manusia kerana apabila ais tersebut mencair, ia juga akan membebaskan beberapa kimia dan mikrob yang sudah lama terperangkap di dalamnya.

Kredit: NEFU Press Service

Sumber: Daily Star

Nur Syahirah Zainoor Hisham

Everyone has their own perspective, there’s nothing strange about that - Thoma