Siakap Keli
Kredit BERNAMA

Pendakwaan Dikenakan Terhadap Saya Kerana Tidak Sokong Muhyiddin – Syed Saddiq

Pendakwaan Dikenakan Terhadap Saya Kerana Tidak Sokong Muhyiddin – Syed Saddiq

KUALA LUMPUR, 23 Feb (Bernama) — Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini bahawa, pendakwaan terhadapnya di mahkamah adalah kerana tidak menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri ketika itu.

Bekas Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) itu berkata permintaan untuk menyokong Muhyiddin, bagi mengelak beliau didakwa di mahkamah adalah sesuatu yang salah.

Syed Saddiq berkata demikian semasa pemeriksaan semula oleh peguamnya Gobind Singh Deo, pada hari kedua prosiding membela diri bagi empat pertuduhan bersubahat melakukan pecah amanah, salah guna harta dan pengubahan wang haram yang dihadapinya.

Gobind: Apa yang kamu maksudkan ia sesuatu yang salah?

Syed Saddiq: Permintaan untuk menyokong Tan Sri Muhyiddin Yassin, walaupun secara peribadinya saya tidak mempunyai masalah dengan beliau (Muhyiddin) Yang Arif, tetapi jika perkara itu (menyokong Muhyiddin) akan menghentikan pendakwaan, ia adalah salah. Perkara itu diberitahu pegawai penyiasat yang menyiasat saya dan serbu rumah saya.

“Dia (pegawai penyiasat) bersama saya setiap hari semasa saya disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Pegawai penyiasat itu beritahu, SPRM adalah alat politik apabila bertukar kerajaan dan saya adalah mangsa pendakwaan politik. Itu tidak betul dan saya harap perkara ini diperbetulkan,” katanya.

Gobind: Sekiranya kamu tidak menyokong Tan Sri Muhyiddin, pendakwaan akan dikenakan terhadap kamu, itu yang anda katakan? Bagi kami ia suatu yang salah?

Syed Saddiq: Betul Yang Arif, ia perkara yang salah Yang Arif.

Pada prosiding semalam, peguam Haijan Omar merujuk Syed Saddiq dengan transkrip rakaman audio yang didakwa mengandungi perbualan antara Syed Saddiq dengan seorang pegawai kanan SPRM dikenali sebagai Ihsan.

Dalam transkrip itu, Ihsan dikatakan cuba memujuk Syed Saddiq supaya menyokong Muhyiddin, kerana bekas Perdana Menteri tersebut yang membawa beliau memasuki Bersatu, masih mengambil berat terhadapnya dan memaklumkan bahawa SPRM menjadi ‘alat’ apabila berlaku pertukaran kerajaan.

Kepada soalan Gobind, bekas Menteri Belia dan Sukan itu berkata keterangannya di mahkamah adalah benar dan bukan difikirkan kemudian.

Sementara itu, Syed Saddiq bersetuju dengan Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin bahawa bekas Penolong Bendahari Armada Bersatu Rafiq Hakim Razali, yang memindahkan dana RM120,000 daripada akaun Maybank atas nama Armada Bumi Bersatu Enterprise (ABBE) ke akaun Maybank milik Syed Saddiq.

Ditanya Wan Shaharuddin, Rafiq Hakim yang memindahkan wang itu kerana beliau (Rafiq Hakim) adalah pemilik akaun ABBE, Syed Saddiq menjawab, “Betul”.

Presiden MUDA itu juga bersetuju bahawa, beliau tidak menunjukkan sebarang resit perbelanjaan bagi kempen Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) untuk dirinya sendiri, yang bertanding di Parlimen Muar kepada Rafiq Hakim dan tidak memaklumkan bahawa RM120,000 adalah bayaran balik kepada perbelanjaan kempen tersebut.

Ditanya semula oleh Gobind, mengapa Syed Saddiq tidak menunjukkan resit dan memaklumkan kepada Rafiq Hakim mengenai perbelanjaan bagi kempen PRU14, anak guamnya itu menjawab, Rafiq Hakim tidak terlibat dalam kempennya dan hanya meminjamkan akaunnya untuk memasukkan dana tersebut (RM120,000).

Syed Saddiq, 30, didakwa bersubahat dengan Rafiq Hakim, yang diamanahkan dengan dana berjumlah RM1 juta, untuk melakukan pecah amanah dengan menyalahgunakan dana itu di CIMB Bank Berhad, Menara CIMB KL Sentral, Jalan Sentral 2 di sini pada 6 Mac 2020.

Anak kelahiran Johor Bahru itu, didakwa menyalah guna RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Berhad milik Armada Bumi Bersatu Enterprise, untuk diri sendiri dengan menyebabkan Rafiq Hakim melupuskan wang itu di Malayan Banking Berhad, Jalan Pandan 3/6A, Taman Pandan Jaya di sini antara 8 dan 21 April 2018.

Dia juga berdepan dua pertuduhan melibatkan diri dalam aktiviti pengubahan wang haram iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, dipercayai merupakan hasil aktiviti haram, di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, Johor Bahru pada 16 dan 19 Jun 2018.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Azhar Abdul Hamid bersambung esok.

Sumber: BERNAMA

Syed Faisal Sayed Muhammad

Kehidupan itu laksana tenunan yang bersambung menjadi kata- Hamka