Siakap Keli
rakun di pasar wuhan
Gambar: Unsplash

Pakar Dakwa Data Terbaru Asal Usul COVID-19 Berkait Dengan Rakun Di Pasar Wuhan

Pakar Dakwa Data Terbaru Asal Usul COVID-19 Berkait Dengan Rakun Di Pasar Wuhan

Pasukan pakar virus antarabangsa dilaporkan menemui data genetik yang menunjukkan pandemik COVID-19 berkemungkinan dicetuskan oleh rakun yang dijual di pasar Wuhan, China.

Memetik New York Times, data genetik itu diambil daripada sampel yang diambil dari dalam dan sekitar Pasar Borong Makanan Laut Huanan bermula pada Januari 2020, sejurus selepas pihak berkuasa China menutup pasar tersebut.

Pada masa itu, haiwan terbabit telah dibersihkan, tetapi penyelidik mengambil sampel di dinding, lantai, sangkar dan kenderaan yang sering digunakan untuk mengangkut sangkar haiwan.

Dalam sampel tersebut, pasukan penyelidik antarabangsa menemui bahan genetik kepunyaan haiwan termasuk data yang sepadan dengan rakun itu, menurut tiga saintis yang terlibat dalam analisis tersebut.

Baca: Bayar RM1 Pun ‘Rider’ Hantar, Ni Cara Nak Dapat Cas ‘Delivery’ Paling Rendah Bila Pesan Makanan

Bagaimanapun, campuran bahan genetik daripada virus dan haiwan terbabit tidak membuktikan bahawa ia telah dijangkiti.

Walaupun rakun telah dijangkiti, ia tidak begitu jelas bahawa haiwan tersebut telah menyebarkan virus kepada manusia.

Hal ini kerana haiwan lain boleh menularkan virus kepada manusia atau seseorang yang dijangkiti COVID-19 menyebarkan virus itu kepada rakun, lapor New York Times.

Gambar: Unsplash

Namun begitu, analisis mendapati bahawa rakun boleh menyebarkan virus, kata tiga saintis itu. Mereka turut mendakwa bahawa virus tersebut disebarkan kepada manusia melalui haiwan berkenaan.

Laporan dengan butiran penuh penemuan pasukan penyelidikan antarabangsa masih belum diterbitkan kerana analisis mereka pertama kali dilaporkan oleh The Atlantic.

Memetik New York Times lagi, bukti penemuan baharu itu pasti akan mengundang perdebatan mengenai asal-usul wabak itu, walaupun ia tidak menyelesaikan persoalan bagaimana ia bermula.

Teori kebocoran makmal

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, apa yang dipanggil ‘teori kebocoran makmal’, yang mendakwa bahawa COVID-19 muncul dari makmal penyelidikan di Wuhan, telah mendapat daya tarikan daripada Jabatan Tenaga AS.

Namun, data genetik dari pasar itu menawarkan beberapa bukti yang paling nyata tentang bagaimana virus tersebut boleh tersebar.

Ia juga mencadangkan bahawa saintis China telah memberikan keterangan yang tidak lengkap tentang bukti bagaimana virus itu boleh merebak di pasar Huanan.

Jeremy Kamil, ahli virologi di Louisiana State University Health Science Center Shreveport, berkata, penemuan menunjukkan bahawa sampel dari pasar yang didakwa punca awal COVID-19 telah tercemar dengan bacaan DNA haiwan itu.

Dr Kamil mengatakan bahawa tiada bukti muktamad bahawa haiwan yang dijangkiti telah mencetuskan wabak itu.

Sementara itu, para saintis China telah mengeluarkan kajian melihat sampel pasar yang sama pada Februari 2022.

Kajian itu melaporkan bahawa virus itu datang daripada orang yang dijangkiti ketika berada di pasar terbabit dan bukannya daripada haiwan yang dijual di sana.

Penyelidik yang sama termasuk beberapa individu dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China menyiarkan data asal yang diambil di sekitar pasar kepada GISAID, sebuah repositori antarabangsa bagi genetik virus.

Temui satu sampel yang menarik perhatian

Gambar: Unsplash

Data genetik tersebut mula dikaji pada minggu lepas dan pasukan penyelidik mendapati terdapat satu sampel yang menarik perhatian mereka.

Sampel berkenaan diambil dari kereta yang dikaitkan dengan gerai tertentu di pasar Huanan yang telah dilawati pada 2014, kata saintis yang terlibat dalam analisis itu.

Dalam gerai tersebut, terdapat rakun yang dikurung di atas sangkar berasingan yang sedang memegang burung.

Berdasarkan sampel yang diambil dari kereta di sana pada awal 2020, pasukan penyelidik mendapati ia mengandungi bahan genetik daripada virus dan rakun.

“Kami dapat mengetahui dengan cepat bahawa sekurang-kurangnya dalam salah satu sampel ini, terdapat banyak asid nukleik rakun, bersama-sama dengan asid nukleik virus,” kata Stephen Goldstein, ahli virologi di Universiti Utah.

Selepas pasukan antarabangsa menemui data baharu, mereka menghubungi penyelidik China yang telah memuat naik fail dengan tawaran untuk bekerjasama, mengikut peraturan repositori dalam talian, kata saintis yang terlibat dengan analisis baharu itu.

Bagaimanapun, analisis itu kemudiannya hilang dari GISAID, lapor New York Times.

Dalam pada itu, Dr Goldstein menegaskan bahawa mereka tidak dapat membuktikan secara pasti ada haiwan yang dijangkiti di pasar itu.

Jelasnya, bahan genetik daripada virus itu cukup stabil sehingga tidak jelas bila ia disimpan di pasar.

Beliau turut berkata bahawa pasukan itu masih menganalisis data dan ia tidak berhasrat untuk analisisnya diketahui umum sebelum ia mengeluarkan laporan.

Sumber: New York Times

Noorliyana Ishak