Siakap Keli
anak tikus dua tikus jantan
Gambar: The Straits Times

Saintis Jepun Berjaya Hasilkan Tujuh Anak Tikus Daripada Dua Tikus Jantan

Saintis Jepun Berjaya Hasilkan Tujuh Anak Tikus Daripada Dua Tikus Jantan

Saintis dilaporkan telah berjaya menghasilkan anak tikus menggunakan sel tikus jantan buat kali pertama dan melahirkan tujuh ekor bayi tikus, menurut penyelidikan yang dipuji sebagai ‘revolusioner’.

Memetik The Straits Times, teknik yang dipelopori dalam eksperimen pembuktian konsep adalah jauh dari berpotensi digunakan pada manusia, dengan halangan termasuk kadar kejayaan yang rendah, kebimbangan penyesuaian dan pertimbangan etika yang meluas.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Nature itu telah dijalankan oleh sekumpulan saintis di Jepun yang diketuai oleh ahli biologi perkembangan, Katsuhiko Hayashi, dari Universiti Osaka dan Kyushu.

Sebelum ini, Profesor Hayashi dan pasukannya menemui cara untuk mengambil sel kulit daripada tikus betina dan mengubahnya menjadi telur yang boleh digunakan untuk melahirkan anak yang sihat.

Untuk penyelidikan terbaru mereka, pasukan itu melakukan perkara yang sama untuk sel tikus jantan.

Baca: Bayar RM1 Pun ‘Rider’ Hantar, Ni Cara Nak Dapat Cas ‘Delivery’ Paling Rendah Bila Pesan Makanan

Sama seperti manusia, tikus jantan mempunyai kedua-dua kromosom X dan Y, manakala betina pula mempunyai dua kromosom X.

Para saintis mengambil sel kulit dari ekor tikus jantan dan mengubahnya menjadi sel stem pluripotent, yang boleh menjadi pelbagai jenis sel.

Semasa proses ini, kira-kira 6 peratus daripada sel kehilangan kromosom Y mereka, hanya meninggalkan kromosom X dan dikenali sebagai XO.

Menggunakan protein pendarflour dan ubat yang dipanggil reversine, para penyelidik berjaya menduplikasi kromosom X sedia ada dalam sel-sel ini, mencipta set XX.

Satu peratus kadar kejayaan

Gambar: FOX News

Sel-sel itu kemudiannya digunakan untuk mencipta telur, yang disenyawakan dengan sperma tikus jantan yang berbeza dan ditanamkan ke dalam rahim tikus betina pengganti.

Daripada 630 percubaan, tujuh bayi tikus telah dilahirkan, mewakili kadar kejayaan lebih daripada 1 peratus. Menurut kajian tersebut, anak-anak tikus itu tidak menunjukkan sebarang kelainan dan sihat, lapor The Strait Times.

Prof Hayashi, yang pertama kali membentangkan penemuan itu pada Sidang Kemuncak Antarabangsa Ketiga mengenai Penyuntingan Genom Manusia di London, memberi amaran bahawa terdapat banyak halangan sebelum teknologi itu boleh digunakan untuk manusia.

“Terdapat berbezaan besar antara tikus dan manusia,” katanya pada sidang kemuncak itu.

Dr Nitzan Gonen, ketua makmal penentuan jantina di Universiti Bar-Ilan Israel, memberitahu AFP bahawa ia adalah ‘kertas revolusioner’, sambil memberi amaran bahawa masih jauh untuk ditempuh.

Secara teorinya, teknik itu boleh membenarkan pasangan lelaki yang sama jantina mempunyai bayi, satu menyediakan sperma dan satu lagi telur, kata Dr Gonen.

‘Milestone’

Dr Jonathan Bayerl dan Dr Diana Laird, pakar sel stem dan pembiakan di Universiti California, San Francisco, berkata ia belum diketahui sama ada proses itu akan berfungsi dengan sel stem manusia.

Walau bagaimanapun, penyelidikan itu menandakan ‘pencapaian dalam biologi pembiakan’, mereka mengulas dalam Nature.

Satu aplikasi masa depan yang berpotensi adalah untuk membawa spesies terancam dengan hanya seekor jantan yang masih hidup kembali, dengan syarat terdapat pengganti betina yang sesuai dari spesies lain.

Namun, Dr Gonen menegaskan bahawa proses itu pada masa ini ‘sangat tidak cekap’, dengan 99 peratus daripada embrio tidak bertahan.

Sementara kehamilan mengambil masa hanya tiga minggu pada tikus, ia berlangsung sembilan bulan pada manusia, mewujudkan lebih banyak masa untuk sesuatu yang tidak kena.

Bagaimanapun, perkara itu termasuk masa yang boleh diambil untuk mengharungi pertimbangan etika yang mungkin timbul.

“Hakikat bahawa kita boleh melakukan sesuatu tidak semestinya bermakna kita mahu melakukannya, terutamanya apabila kita bercakap tentang manusia baru,” jelasnya.

Sumber: The Straits Times

Noorliyana Ishak