Siakap Keli
korek telinga ketika puasa
Kredit: 9 bulan 10 Hari

Mufti Perjelas Hukum Korek Telinga Ketika Puasa

Mufti Perjelas Hukum Korek Telinga Ketika Puasa

Walaupun bulan Ramadan telah tiba, namun untuk ‘mengurangkan’ sesuatu tabiat itu adalah perkara yang sukar oleh kerana sudah terbiasa melakukannya setiap hari.

Antara tabiat yang boleh meragui kesahihan puasa ialah membersihkan gigi di klinik pergigian sewaktu Ramadan, bersiwak selepas terbit matahari, korek telinga dan lain-lain lagi.

Seperti topik perbincangan hari ini adalah mengenai hukum mengorek telinga ketika puasa. Sekiranya dilakukan pada hari yang bukan berpuasa, sudah tentu ia tiada masalah.

Namun, sekiranya dilakukan ketika berpuasa, apakah hukumnya? Secara asasnya seseorang yang berpuasa adalah dilarang untuk memasukkan benda ke dalam rongga terbuka.

Bagi penjelasan lanjut, sila ikuti perkongsian daripada Pejabat Mufti Wilayah berkenaan topik ini. Semoga bermanfaat.

BACA: Batal Atau Tak Kunyah Gula-Gula Getah Ketika Berpuasa? Ini Jawapan Mufti

IRSYAD FATWA EDISI KHAS RAMADHAN SIRI KE 215: HUKUM MENGOREK TELINGA KETIKA PUASA

Kredit: Mufti WP

Soalan

Assalamualaikum Datuk Mufti, saya ada soalan, bolehkah kita mengorek telinga ketika puasa? Mohon pencerahan Datuk Mufti. Terima kasih.

Ringkasan Jawapan

Hukum korek telinga pada siang hari di bulan Ramadan adalah membatalkan puasa jika melepasi had tengkorak kepala, iaitu alat pengorek masuk ke dalam kawasan lubang telinga.

Huraian Jawapan

Waalaikumussalam w.b.t. Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT Tuhan sekalian alam, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga Baginda, para sahabat Baginda dan mereka yang mengikuti jejak langkah Baginda hingga ke Hari Akhirat.

Pada dasarnya, menjelang tibanya bulan Ramadan, setiap individu Muslim yang mukalaf diwajibkan untuk berpuasa dan menahan diri daripada melakukan perkara yang membatalkan puasa dari waktu terbit fajar sehinggalah terbenamnya matahari, dan antara perkara tersebut adalah memasukkan sesuatu secara sengaja ke dalam rongga melalui saluran terbuka seperti mulut, telinga, hidung dan saluran qubul dan dubur bagi lelaki dan perempuan.

Berdasarkan kepada penyataan di atas, maka jelaslah bahawa telinga merupakan salah satu saluran yang terbuka. Al-Imam al-Syirbini menyebut bahawa menitiskan sesuatu ke bahagian dalam (lubang) telinga, sekalipun tidak sampai ke otak adalah membatalkan puasa menurut pandangan yang kuat.

Al-Imam al-Damiri turut menyatakan perkara yang sama bahawa perbuatan menitiskan sesuatu ke bahagian dalam telinga adalah membatalkan puasa sekalipun titisan itu tidak sampai ke otak, bahkan ia melebihi had tengkorak kepala.

Berkenaan perbuatan mengorek telinga, adakah ia membatalkan puasa bergantung sejauh manakah had yang dibolehkan untuk sesuatu sampai ke dalam telinga ketika puasa.

Berdasarkan kepada penyataan Imam al-Damiri di atas, bahawa puasa terbatal sekiranya titisan di telinga melebihi tengkorak kepala, iaitu masuk ke dalam lubang telinga. Sebagaimana maklum juga bahawa perbuatan mengorek telinga menggunakan hujung jari kebiasaannya tidaklah sampai ke kawasan tersebut, namun sekiranya menggunakan pengorek telinga jenis besi dan sebagainya, ia mampu melangkaui kawasan had tengkorak kepala.

Oleh yang demikian, boleh dikatakan bahawa had batin bagi kawasan telinga adalah melepasi tengkorak kepala. Sehubungan dengan itu, kami menyatakan bahawa mengorek telinga adalah tidak membatalkan puasa jika ia tidak melebihi kawasan tengkorak kepala.

Wallahua’lam.

Sumber: Mufti WP

BACA: Tempat ‘Favourite’ Mak-mak Beli Perabot, CEO Jawab Kenapa Jenama Terkenal Courts Mammoth Tukar Nama Jadi COURTS Malaysia

Nurhanis

Suka menzahirkan perasaan melalui penulisan.