Siakap Keli

MOG Bawakan Penjagaan Mata Melalui Jelajah 6-IN-1 Experiental Showcase

JOHOR BAHRU, 22 MEI 2023 – Metro Optical Group (MOG), salah satu penyedia penjagaan mata terkemuka di Malaysia, telah mengadakan 6-in-1 Vision Experiential Showcase yang popular baru-baru ini, bertujuan untuk menyediakan orang ramai dengan penyelesaian penglihatan yang paling sesuai melalui pengalaman 6 langkah perundingan penjagaan mata profesional dan juga dengan memperkenalkan Little Optometrist kepada penduduk Johor – program penjagaan mata komprehensif yang direka untuk mendidik dan meningkatkan kesedaran mengenai kesihatan mata di kalangan kanak-kanak dan ibu bapa.  Diadakan selama seminggu di Johor Bahru City Square, acara ini adalah sebahagian daripada komitmen berterusan MOG untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan mata berkualiti tinggi yang boleh diakses oleh rakyat Malaysia di seluruh negara, pada masa yang sama menyediakan aktiviti yang menyeronokkan dan menarik untuk kanak-kanak belajar tentang kesihatan mata dan belajar mendiagnosis masalah kecil penglihatan. 

Inisiatif Little Optometrist memberikan pengalaman interaktif dan mendalam bagi kanak-kanak untuk menguji dan mendiagnosis keadaan mata mereka dalam persekitaran terkawal di bawah pengawasan optometris yang bertauliah.  Walaupun kanak-kanak diperkenalkan dalam bidang optometri, ibu bapa juga dididik tentang cara mengenali gejala yang boleh memberi kesan buruk kepada perkembangan penglihatan dan kesejahteraan keseluruhan anak-anak mereka. Akhirnya, inisiatif ini bertujuan untuk menggalakkan ibu bapa mengutamakan kesihatan penglihatan anak-anak dan membawa mereka untuk pemeriksaan mata tepat pada waktunya setiap tahun. 

Datin Bernice Low, Ketua Pegawai Eksekutif MOG berkongsi bahawa, “Di MOG, komitmen kami terhadap penjagaan mata melangkaui lebih dari sekadar menyediakan kaca mata. Kami berdedikasi untuk mewujudkan standard baru dalam penjagaan mata profesional, yang menegakkan standard tertinggi ketepatan, teknologi, dan kepakaran. Matlamat kami adalah untuk mengembara dengan pelanggan kami melalui semua peringkat kehidupan mereka, dengan menyediakan penjagaan mata yang terbaik pada setiap langkah. 

6-in-1 Vision Experiential Showcase di Johor Bahru telah menyaring lebih daripada 1,000 pelawat, termasuk penduduk tempatan dan warga Singapura, jelajah ini dapat membantu mereka memahami keadaan mata mereka dengan lebih baik dan menerima penyelesaian penglihatan yang diperlukan.  Pameran itu juga termasuk sesi panel oleh pakar penjagaan mata mengenai topik seperti penjagaan penglihatan kanak-kanak, pengurusan miopia, penjagaan penglihatan warga tua, penjagaan mata digital, penjagaan lensa khusus, serta kecantikan dan penjagaan mata – dengan tujuan untuk menangani soalan-soalan penting dan berkait rapat untuk meningkatkan kesedaran mengenai penjagaan penglihatan di kalangan orang ramai.

Sebahagian daripada komitmen MOG untuk meningkatkan kebolehcapaian penjagaan penglihatan di seluruh negara, membantu rumah anak yatim yang memerlukan sentiasa menjadi keutamaan dalam perancangan CSR mereka. Ini sejajar dengan misi MOG untuk menangani isu penglihatan global; miopia (pandangan jarak pendek), yang menjadi semakin berleluasa, dengan anggaran separuh daripada penduduk dunia dijangka terjejas pada tahun 2050. Jika tidak dirawat, keadaan seperti miopia boleh memberi kesan ketara kepada perkembangan kanak-kanak, menghalang koordinasi motor, kebolehan belajar, dan keterikatan emosi semasa tahun-tahun formatif mereka. MOG turut berbangga dapat memberi sumbangan kepada Pertubuhan Kebajikan Shan De di Johor Bahru dengan menyediakan cermin mata kepada anak-anak yatim yang memerlukan untuk menyokong pengajian mereka. MOG juga menjalankan penilaian visual secara menyeluruh sepanjang tempoh jelajah bagi memastikan setiap kanak-kanak menerima kaca mata yang sesuai untuk memenuhi keperluan penglihatan mereka.

“Komitmen kami di MOG adalah untuk memberikan perkhidmatan penjagaan mata yang terbaik kepada semua lapisan masyarakat, tanpa mengira usia mereka. Matlamat kami adalah untuk menawarkan penyelesaian penjagaan mata yang diperibadikan dan canggih kepada rakyat Malaysia, bermula dari usia yang muda, dan menjadi penyedia penjagaan mata yang dipercayai sepanjang hidup mereka. Untuk mencapai matlamat ini, kami telah melabur sebanyak RM2.8 juta pada tahun kewangan sebelum ini, untuk menaik taraf peralatan penilaian mata di kedai. Pelaburan ini membolehkan kami menyediakan pemeriksaan kesihatan mata gred hospital dan penilaian penglihatan yang paling tepat untuk pelanggan kami. Kami komited untuk meneruskan usaha kami untuk terus berinovasi dan membangunkan teknologi dan konsep baharu yang akan membentuk masa depan penjagaan mata,” kata Datin Bernice. 

MOG 6-in-1 Vision Experiential Showcase kini tersedia di semua lokasi MOG sebagai perkhidmatan percuma dengan tempahan janji temu yang sah di laman web mereka. MOG akan meneruskan jelajahnya ke lebih banyak negeri pada masa akan datang, dengan memberikan penjagaan penglihatan yang terbaik kepada rakyat Malaysia dan terus komited sebagai penyedia penjagaan mata yang dipercayai di negara ini.

Untuk maklumat lanjut atau maklumat terkini tentang jenama dan produknya, sila layari laman web rasmi MOG  (https://www.mog.com.my/), Facebook (https://www.facebook.com/mogeyewearMY/) atau Instagram (https://www.instagram.com/mogeyewear/).

syafiq halim

Top Fan Sepanjang Masa