Siakap Keli
sofyank mural sekolah
Kredit: Facebook

Karya Jadi Inspirasi, Sofyank Terharu Mural Wajahnya Hiasi Dinding Sekolah

Karya Jadi Inspirasi, Sofyank Terharu Mural Wajahnya Hiasi Dinding Sekolah

Sebuah sekolah telah meletakkan potret pencipta kandungan terkemuka Malaysia, Sofyank sebaris bersama pakar-pakar teknologi di dunia dalam satu lukisan mural.

Seorang guru di Sekolah Kebangsaan Tanjong Malim, Puan Marziah berkata, mural tersebut merupakan hasil titik peluh beberapa guru praktikal dari UPSI dan kakitangan sekolah yang lain.

Dalam hantarannya di Facebook, Marziah menyifatkan hasil kerja guru-guru praktikal tersebut dalam menyiapkan lakaran awal mural sangat terperinci.

Difahamkan, mereka telah menyiapkan lakaran mural pada dinding makmal komputer tersebut pada waktu malam.

“Tanpa bantuan mereka tak mampu nak buat mural ini,” katanya.

Puan Marziah turut berterima kasih kepada beberapa guru subjek ICT dan murid-murid yang membantu mereka sepanjang proses penghasilan mural tersebut.

Menurutnya lagi, banyak kesukaran dan penat lelah dihadapi ketika menghasilkan mural tersebut.

Selain itu, Puan Marziah turut menceritakan kisah di sebalik penghasilan mural tersebut. Pada awalnya, banyak idea yang dikeluarkan oleh guru-guru praktikal.

Atas sebab tertentu, semua idea yang diusulkan terpaksa ditolak Puan Marziah dan ini menyebabkan mereka mati akal.

Ketika berada dalam keadaan tersebut, kebetulan mereka ternampak salah satu video yang dihasilkan oleh Sofyank, Menerusi video anak muda  itulah, mereka mendapat idea untuk menggarap hasil karya mereka di dinding makmal komputer itu.

Mungkin ada yang tertanya-tanya, mengapa potret Sofyank diletakkan sebaris bersama pakar-pakar teknologi terkemuka di dunia.

Bagi Puan Marziah, pencipta kandungan asal Kelantan itu merupakan anak muda yang boleh dijadikan sebagai inspirasi kepada anak-anak murid pada zaman sekarang.

“Murid yang lalu lalang di hadapan mural tersebut ramai juga yang mengenali Sofyank.” jelas Marziah menerusi kenyataan di hantaran Facebooknya.

Lukisan mural ini telah menyentuh perasaan Sofyank

Melihat potretnya diabadikan pada mural tersebut, Sofyank atau nama sebenarnya, Muhammad Sofian Abdullah (27) tersentuh apabila dirinya diangkat sebagai inspirasi kepada anak muda.

“Allahuakbar, cantiknya mural art ni, tak pernah terlintas dalam diri ni untuk jadi satu karakter yang dilukis di dinding mural.

‘Terima kasih banyak-banyak cikgu dan semua yang terlibat sekali kerana sudi menjadikan karya saya sebagai sumber inspirasi kepada murid-murid yang lain walaupun apa yang saya buat sekadar content hiburan di media sosial sahaja,” katanya.

Pada akhir kenyataannya, beliau berharap agar kandungan yang dihasilkannya dapat memberikan inspirasi kepada ramai pihak.

“Kalau content saya memberi manfaat kepada semua, alhamdulillah saya akan terus hasilkan lebih banyak content untuk semua.

“Tapi sekiranya content yang saya hasilkan memberi pengaruh yang buruk, mohon tegurlah saya dan insyaAllah saya akan perbaiki content ke arah yang lebih baik.”

BACA: Cemas, Viral Penumpang ‘Buka’ Pintu Kecemasan Pesawat Ketika Dalam Penerbangan

Sumber: Ridhwan Marziah & Sofyank96 via Facebook

Nur Syahirah Zainoor Hisham

Everyone has their own perspective, there’s nothing strange about that - Thoma