Siakap Keli
Minyak masak warga asing
Kredit BERNAMA

Dakwaan Minyak Masak Peket Hanya Dijual Kepada Warga Asing Adalah Salah Faham – KPDN

Dakwaan Minyak Masak Peket Hanya Dijual Kepada Warga Asing Adalah Salah Faham – KPDN

PUTRAJAYA, 15 Sept (Bernama) — Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) telah melakukan pemeriksaan di Pasar Raya NSK di Jalan Peel, Kuala Lumpur berhubung dakwaan penjualan minyak masak peket sekilogram kepada warga asing tanpa kawalan.

KPDN dalam kenyataan hari ini memaklumkan pemeriksaan dijalankan penguat kuasa KPDN Kuala Lumpur selepas mengambil maklum laporan media dan video yang tular semalam, yang mendakwa jualan minyak masak peket bersubsidi kepada warga asing itu menyebabkan berlaku kekurangan bekalan dan warga tempatan tidak dapat membeli bekalan berkenaan.

“Hasil pemeriksaan mendapati berlaku salah faham antara beberapa pelanggan yang ingin membeli minyak masak peket sekilogram bersubsidi dalam kuantiti yang banyak,” menurut kenyataan itu.

BACA: Ramai Belum Tahu, Ni Cara Nak Dapat Minyak ‘Free’ Setahun Dari Petronas

KPDN memaklumkan pasar raya berkenaan telah mengehadkan pembelian minyak masak peket sekilogram bersubsidi maksimum hanya tiga peket sahaja bagi setiap transaksi, namun ada beberapa pelanggan yang tidak dibenarkan membuat pembelian melebihi had tersebut tidak berpuas hati.

“Pihak Pasar Raya NSK juga telah mengesahkan bahawa tidak berlaku penjualan minyak masak peket sekilogram hanya kepada warga asing sahaja seperti yang didakwa dalam video yang tular itu,” menurut KPDN serta menambah pihak pasar raya telah membuat satu laporan polis berhubung isu tersebut.

Sumber: BERNAMA

Syed Faisal Sayed Muhammad

Kehidupan itu laksana tenunan yang bersambung menjadi kata- Hamka