“Rasa Sebiji Macam Dekat Kedai,” Wanita Kongsi Cara Buat Sup Thai Jadi Sedap
Pernah tak singgah ke kedai makan dan selepas balik rumah terngiang-ngiang rasa hidangan yang dipesan kerana terlalu sedap sehingga kedai tersebut dilabel sebagai ‘kedai kegemaran’?
Kebiasaannya, makanan itu membuatkan kita teringat-ingat kerana tukang masak tersebut mempunyai kemahiran dalam bidang masakan ataupun mahir dalam memasak pelbagai sajian.
Antara masakan yang menjadi pilihan orang ramai ialah masakan dari negara Thailand, sebagai contoh, tom yam, sup thai dan lain-lain kerana rasa yang ada dalam masakan itu adalah sempurna, lebih-lebih lagi jika dipesan di kedai makan.
Kadang-kadang apabila mencuba untuk memasaknya di rumah, rasa hidangan itu tidak sama seperti kedai.
Tetapi jangan risau, kerana pengguna Facebook Hajal Aishah Zakirai berkongsi kepada orang ramai bagaimana nak buat sup thai yang sebiji seperti di kedai.
Kalau nak tahu, resipi tersebut telah mendapat perkongsian sebanyak 163,000 daripada orang ramai.
Bukan sahaja ringkas, malah ia juga mudah untuk dimasak, jadi mari lihat resipi yang disediakan.
BACA: Tak Susah Pun, Ini Resipi Dan Tip Untuk Dapatkan Wantan Mi Kicap Yang Sedap
Resipi sup thai
Bahan-bahan yang diperlukan:
Bawang besar
Bawang putih
Daun limau purut
Serai
Halia
Sup bunjut
Tomato
Daun ketumbar
Limau nipi (sebiji)
Sos ikan
Lobak merah
Saderi
Cara-caranya:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk bersama.
Kemudian masukkan bawang merah, serai daun limau purut dan sup bunjut. Tumiskan sehingga layu.
Dah wangi bahan yang ditumiskan sebentar tadi, masukkan air dan sehingga mendidih.
Selepas itu, masukkan ayam atau daging yang dicuci bersih dan dihiris dengan nipis. Masak sehingga empuk.
Masukkan sayur yang keras dahulu, iaitu lobak merah dan saderi.
Setelah itu, masukkan tomato, sedikit sos ikan dan limau nipis secukupnya.
Masukkan garam dan secukup rasa sedikit. Biarkan reneh sekejap dan siap untuk dihidangkan. Jangan lupa untuk tabur daun ketumbar.
Sup tersebut juga boleh juga dinikmati bersama sambal belacan, timun jepun dan juga telur dadar.
Selamat mencuba!
https://www.facebook.com/hajal.aishah/posts/pfbid0361HTLuh7EGKsQV29W1pJGjRGwmCdZCfx7qNuaQ4dS8cQRtRMZNimCFSkgsgGWFqZl
Sumber: Hajal Aishah Zakirai/Facebook