Siakap Keli
Gambar via Oddity Central

Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali

Anjing Sakit Gusi, Punca Kejadian Tayar Pancit Di Itali

Sejak bulan Julai yang lalu, penduduk di pekan Vastogirardi, Itali mengalami masalah tayar pancit yang berlaku berterusan. Pada mulanya, punca masalah itu tidak dapat dikesan.

Kes pertama tayar pancit itu berlaku apabila seorang individu telah memakirkan kereta miliknya di Dataran Giusto Girardi. Apabila dia kembali ke keretanya, dia mendapati tayar keretanya itu telah dipancitkan dengan sengaja.

Dia telah menelefon carabinieri atau juga pasukan anggota polis Itali untuk menjalakan penyiasatan ringkas. Namun, mereka mendapati tiada suspek yang boleh dikenal pasti. Kejadian itu telah menjadikannya sebagai kes pancit tayar dengan sengaja kawasan itu yang pertama.

Selepas itu, pada penghujung bulan Oktober, lebih banyak aduan dikeluarkan mengenai masalah yang berlaku di pekan tersebut. Orang ramai mula membuat spekulasi sendiri.

Ada yang berkata bahawa jiran tetangga yang melakukannya. Malah ada juga yang menganggap bahawa ia adalah satu ugutan daripada kumpulan mafia.

Anjing Sakit Gusi

Kejadian yang berlaku telah menjadi masalah yang besar di Vastogirardi sehinggakan pihak berkuasa Carabinieri Agnone terpaksa melakukan pengawasan menggunakan anggota mereka untuk berlakon menjadi orang awam bagi tujuan menangkap pelaku tayar pancit itu.

Namun, usaha mereka itu tidak membuahkan sebarang hasil. Unit Penyiasatan Carabinieri Isernia telah menghulurkan bantuan kepada mereka.

Mereka telah memasang kamera pengawasan di sekitar Dataran Vastogirardi untuk menangkap pesalah tersebut dan memerlukan beberapa hari untuk mengenal pasti pelaku itu.

Namun, mereka terkejut apabila mendapati bahawa pelaku kejadian itu rupanya adalah seekor anjing dan bukannya manusia seperti dalam anggapan mereka.

Anjing itu telah dikenal pasti melalui kamera yang dipasang dan ia kelihatan menggigit tayar dan bumper depan kereta.

Difahamkan anjing itu merupakan haiwan perliharaan salah seorang mangsa kejadian. Nama anjing itu adalah Bily dan menurut pemiliknya, ia telah menghadapi gingivitis, iaitu masalah sakit gusi yang teruk sejak beberapa lama.

Menurutnya lagi, dia tidak mengetahui kegiatan malam yang sering dilakukan oleh Bily. Namun, wanita itu tetap harus membayar wang pampasan kepada mangsa lain yang mengalami kerosakan pada tayar mereka disebabkan anjing tersebut.

Sumber: Oddity Central

BACA JUGA: Gelandangan Mati Kesejukan, Suhu Serendah -12c

Nurul Alya