Siakap Keli
waktu bekerja ramadan pahang
Gambar: Bernama

Ramadan: Pahang Tetapkan Waktu Bekerja Penjawat Awam Hingga 12.30 Tengah Hari Setiap Jumaat

Ramadan: Pahang Tetapkan Waktu Bekerja Penjawat Awam Hingga 12.30 Tengah Hari Setiap Jumaat

KUANTAN — Kerajaan Negeri Pahang memaklumkan bahawa waktu bekerja bagi penjawat awam negerinya pada setiap Jumaat sepanjang bulan Ramadan tahun ini ditetapkan sehingga jam 12.30 tengah hari.

Menteri Besar, Dato Sri Wan Rosdy Wan Ismail berkata  penetapan waktu bekerja itu adalah selaras dengan titah Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Ahmad Shah.

Tambahnya, penetapan tersebut turut melibatkan semua jabatan negeri, pejabat-pejabat daerah dan tanah, pihak berkuasa tempatan dan badan berkanun negeri.

BACA: Wang Tabung Haji Tak Hilang, Dipindah Masuk Dalam Akaun Bank Pengadu Sendiri

“Di kesempatan ini, patik merafak sembah dan menjunjung setinggi-tinggi kasih ke sisi Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku atas keprihatinan dan kecaknaan terhadap kesejahteraan patik-patik sekalian.

“Patik pacal-pacal Kerajaan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Tuanku juga akan terus beriltizam untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat dan juga Negeri Pahang Darul Makmur demi kemakmuran bersama,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tarikh Lihat Anak Bulan 10 Mac

Dalam perkembangan lain, Bernama melaporkan tarikh melihat anak bulan Ramadan untuk menetapkan tarikh permulaan puasa bagi umat Islam di Malaysia tahun ini ialah pada petang Ahad, 10 Mac bersamaan 29 Syaaban 1445 Hijriah.

Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, dalam kenyataan hari ini, memaklumkan Majlis Raja-Raja telah mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh Permulaan Puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab.

Menurutnya, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja akan mengisytiharkan tarikh permulaan puasa pada malam itu melalui melalui radio dan televisyen.

Kenyataan itu menyebut jawatankuasa-jawatankuasa yang berkenaan telah diperkenankan melihat anak bulan Ramadan pada petang hari tersebut di 29 lokasi di seluruh negara iaitu Pontian Kecil, Johor dan Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Kampung Balik Batu, Tanjung Bidara di Melaka.

BACA: Mungkin Ada Yang Lupa, Ini Cara Elakkan Duit RM200 Kena Tolak Semasa Isi Minyak Guna Kad Debit

Selain itu Kompleks Baitul Hilal Telok Kemang, Port Dickson di Negeri Sembilan serta Bukit Melawati, Kuala Selangor; Bukit Jugra, Banting, Kuala Langat dan Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam di Selangor.

Lokasi melihat anak bulan di Perak adalah di Pantai Pasir Panjang, Mukim Pengkalan Baru di Manjung; Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh di Pulau Pinang; serta Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda; Pemandangan Indah, Pulau Langkawi dan Menara Alor Setar, Alor Setar di Kedah.

Lokasi lain ialah Bukit Besar, Kuala Terengganu; Bukit Geliga, Kemaman; Pulau Perhentian, Besut; Balai Cerap Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (KUSZA), Mukim Merang, Setiu di Terengganu, serta Bukit Peraksi, Pasir Puteh; Bukit Kampong Tembeling, Mukim Manjur, Daerah Olak Jeram, Kuala Krai; dan Menara Bangunan Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (SEDC), Jalan Tengku Putra Semerak, Kota Bharu di Kelantan.

Selain itu Pusat Falak Miri; Teluk Bandung, Kuching; dan Tanjung Batu, Bintulu di Sarawak, Balai Cerap Al-Biruni, Tanjung Dumpil, Putatan di Sabah; dan di Pahang adalah di Bukit Tanjong Batu, Nenasi; Gunung Berincang, Cameron Highlands serta Menara Kuantan 188.

Turut menjadi lokasi melihat anak bulan ialah Tingkat 13, Menara Universiti Malaysia Sabah, Kampus Antarabangsa Labuan; Menara Kuala Lumpur; Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya dan Menara Pandang Masjid Al-Hussain, Kuala Perlis

Sumber: Instagram Wan Rosdy

Iqbal Yasir

Tengah stalk gambar sebelah ke tu?