Siakap Keli
Kredit: Bernama/Siakap Keli

RM800 Hanya Dapat Bilik Saiz ‘Stor’, Realiti Pahit Menyewa di Tengah Bandar

RM800 Hanya Dapat Bilik Saiz ‘Stor’, Realiti Pahit Menyewa di Tengah Bandar

Rata-rata rakyat yang menetap di sekitar Lembah Klang lebih memilih untuk menyewa dari membeli rumah kediaman.

Sudah semestinya, kita mahukan rumah yang menawarkan pelbagai kemudahan dan berdekatan dengan pelbagai akses mudah seperti kedai runcit, klinik, sekolah, pengangkutan awam dan sebagainya.

Namun, tidak semua ruang yang disewa sepadan dengan nilai sewa yang dibayar kepada tuan rumah.

Rasa berbaloi tak, kita dah bayar RM800 untuk bilik sewa tapi dapat bilik dengan saiz sekangkang kera sahaja?

Ruang berjalan sekeliling bilik sangat terbatas, bentang tikar tak lepas, bentang sejadah pun muat-muat sahaja. Jangan cakap lah mana nak letak almari atau katil. Pastinya tiada!

Kadang-kadang terfikir juga, dari bayar sewa mahal baik melabur terus untuk membuat bayaran bulanan bagi rumah baru.

Sekurang-kurangnya kita ada rumah atas nama sendiri dan tak perlu menyewa lagi selepas ini. Mana tahu masa depan nanti, rumah tu boleh jadi sumber pendapatan kita pula.

Boleh dapat rumah dengan bayaran bulanan kurang dari RM1,000

Kini, korang boleh penuhi impian untuk milik rumah apartmen dengan harga yang berpatutan.

Bayaran bulanannya tak jauh beza dari seperti bayaran sewa di sekitar Lembah Klang iaitu serendah RM996 sahaja.

Bersaiz 550 kaki persegi, unit ini didatangkan dengan 1 bilik tidur + 1 bilik bacaan dengan susun atur lantai yang moden dan fleksibel sesuai untuk cita rasa dan gaya hidup pembeli.

Setiap pembeli bakal diperuntukkan dengan satu lot parkir di tempat letak kereta berbumbung.

Selain itu, setiap unit didatangkan dengan dua unit penyaman udara. Korang tak perlu serabut untuk khidmat pemasangan peralatan elektrik dan boleh nikmati kemudahan ini daripada hari pertama menjejakkan kaki ke rumah baru korang.

Bagi golongan yang sukakan ketenangan, korang mesti sukakan rumah ini kerana bilik tidur utama rumah ini memiliki akses terus ke balkoni peribadi.

Setiap unit rumah turut ditawarkan dengan satu bilik tambahan, yang mana boleh bertukar menjadi apa sahaja yang korang suka seperti walk-in wardrobe, home office, bilik hobi dan sebagainya.

Jangan Lepaskan Peluang Untuk Tinggal Di Residensi Serasi

Residensi Serasi adalah servis apartmen pegangan bebas di Putra Heights Sentral yang mendapat sambutan hangat sejak pelancarannya baru-baru ini

Unit kediaman ini hanya 400m sahaja dari LRT Putra Heights. Kawasan pinggiran bandar yang tidak sesak pada masa yang sama memiliki pelbagai kemudahan yang lengkap kepada penduduk.

Bagi sesiapa yang lebih memilih untuk memandu kenderaan sendiri, Residensi Serasi berdekatan dengan pelbagai lebuh raya seperti Lebuh Raya ELITE Highway, KESAS, LDP dan NKVE.

Walaupun memiliki pelbagai kemudahan, bandar ini lebih tenang dan kurang masalah kesesakan trafik jika dibandingkan dengan kawasan urban yang lain.

Putra Heights juga memiliki pelbagai tarikan kepada penduduk untuk berlibur dan berekreasi bersama keluarga seperti aktiviti mendaki di Bukit Cermin dan beriadah di Taman Komuniti Putra Heights yang baru sahaja dibuka secara rasmi kepada umum 4 Februari yang lalu.
Tibalah masa korang bertukar status dari ‘penyewa’ kepada ‘tuan rumah’

Selepas baca semua keterangan di atas, rasa macam dah tak nak menyewa lagi.

Apa yang ditawarkan di Residensi Serasi boleh dikatakan cukup SERASI dengan jiwa raga korang terutamanya bagi mereka yg tinggal di Lembah Klang.

Pembelian rumah ini juga merupakan salah satu keputusan yang sangat baik. Korang boleh hidup berdikari dengan berpindah keluar dari rumah ibu bapa anda.

Pada masa yang sama, korang dah tak perlu untuk mencari ‘housemate’ bagi memenuhkan kuota rumah anda.

Apa lagi, ini adalah GILIRAN KORANG untuk pegang kunci rumah atas rumah sendiri.

Kalau korang dah teracun dan ingin maklumat lanjut atau mahu lihat sendiri unit contoh Residensi Serasi, boleh klik pada pautan ini.

Nur Syahirah Zainoor Hisham

Everyone has their own perspective, there’s nothing strange about that - Thoma