Pekebun Kongsi Cara Pilih Harum Manis Matang
Sebut tentang buah Harum Manis, tentunya ramai masyarakat Malaysia mahupun luar sangat sukakan buahan ini. Aromanya yang menggoda dan isi buah yang berwarna kuning keemasan serta manis menjadikan buah ini dambaan orang ramai.
Setiap tahun, dari April hingga Jun, negeri Perlis, yang cukup sinonim dengan buah Harum Manis sentiasa menjadi tumpuan para pengunjung yang ingin mendapatkan buah segar terus dari ladang.
Sehubungan itu, SK hari ini akan bawakan tip memilih harum manis yang matang, menerusi perkongsian Syabab Fresh, di bawah.
Tanda-Tanda Buah Harum Manis Telah Matang
1. Bahagian Bawah Buah Membujur
Ciri pertama yang boleh anda perhatikan semasa memilih buah Harum Manis ialah bentuk fizikalnya. Jika bahagian bawah buah kelihatan panjang dan membujur, itu menandakan buah tersebut telah matang. Sebaliknya, jika belum matang, hujung buah biasanya kelihatan runcing dan membentuk dua tanduk kecil.

2. Naik ‘Bahu’
Selain itu, ciri-ciri buah Harum Manis yang telah sedia untuk dimakan, dapat dilihat pada bahagian berdekatan tangkai buah yang bulat dan berisi, kelihatan sedikit terangkat seolah-olah ‘bahu’.

3. Permukaan Kulit Licin
Ketiga, pastikan permukaan kulit Harum Manis yang dipilih kelihatan licin. Namun, jangan terlalu risau jika terdapat bahagian yang kelihatan kasar atau seolah-olah kesan terbakar.
Kebiasaannya ia kesan daripada buah yang terdedah kepada hujan asid, namun tidak menjejaskan kualiti buah dan masih selamat untuk dimakan.

4. Getah
Satu lagi tip pilih Harum Manis yang masak adalah lihat getah pada tangkai buah selepas dipetik. Jika getah yang keluar terlalu banyak, itu menandakan buah Harum Manis masih belum matang sepenuhnya.
Sebaliknya, jika getah kelihatan kering atau hanya sedikit berair, itu menunjukkan buah telah matang dan sedia untuk dinikmati.

Sumber: Syabab Fresh via Facebook