Siakap Keli

Kepada Para Perokok Tegar, Ini 5 Makanan Bantu Kurangkan Ketagihan Nikotin

Mesti ramai yang dah cuba nak berhenti merokok tapi tewas ditengah jalan bila sedar yang anda langsung tak boleh hidup tanpa rokok.  Ia menggambarkan seperti, sedutan itu yang membuatkan anda terus bernafas.

Walaupun umum tahu keburukan merokok yang langsung satu pun tidak mendatangkan faedah selain membazirkan duit, tapi sukar untuk para perokok ini sedar kerana sudah ‘dipengaruhi’ nikotin yang tebal dalam badan.

Terdapat beberapa ubat farmaseutikal berkesan dijual, pun begitu harganya dirasakan sangat mahal untuk diambil secara harian.  Oleh itu, hari ini kami kongsi beberapa bahan semula jadi yang boleh membantu mengurangkan ketagihan merokok anda.  Kita usaha dulu, manatahu berhasil kan?

 Air

Antara sebab nikotin menjadikan anda begitu ketagih adalah kerana ia meresap ke dalam tubuh sebagai toksin.  Ia masuk ke dalam sistem dan sukar untuk keluar.  Jadi, air adalah penyahtoksik semula jadi yang mampu membersihkan sistem badan anda lebih baik.

Badan memerlukan air yang secukupnya untuk mengatasi kesan bahaya daripada tembakau dan nikotin.  Ketika anda mula meninggalkan tabiat merokok, badan akan mula menyahtoksifikasi dan fungsi air akan memberi rangsangan tambahan, mempercepatkan proses serta membantu melawan ketagihan.

Halia

Ada diantara anda yang cuba untuk berhenti merokok akan rasa mual dan itu adalah gejala biasa dihidap oleh mereka apabila cuba berhenti.  Untuk menghilangkan rasa loya ini, halia boleh membantu untuk menenangkan perut dan mengatasi rasa mual.

Cara paling mudah, masukkan hirisan halia ke dalam secawan teh dan minum.  Ia akan membantu melawan rasa ingin merokok anda.

Vitamin

Multivitamin yang mengandungi vitamin A, C dan E sangat baik untuk memulihkan badan dan memberikan nutrien penting yang diperlukan untuk mengeluarkan toksin.  Vitamin C antaranya mampu menghilangkan ketagihan merokok.  Contoh vitamin C seperti lemon, oren, jambu batu dan strawberi.

Ginseng

Ambil kira-kira 1 sudu serbuk ginseng dan tambah pada jus, bijirin, oat atau sup anda. Lebih baik jika diambil diwaktu awal pagi kerana ini boleh melawan keinginan merokok sepanjang hari.

Jus Anggur

Asid dalam jus adalah detoksif semula jadi serta berfungsi meremajakan sistem dan membersihkan toksin lebih cepat.

Ubah Gaya Hidup:

Jangan buat terlalu banyak perubahan serentak. Jika anda merancang untuk berhenti merokok dan kehilangan berat badan melalui diet dan senaman, anda harus memberi tumpuan kepada melakukan sesuatu sebelum memulakan yang lain.

  • Berhenti dan berdiet memerlukan kedua-dua dedikasi yang tinggi, dan jika anda cuba melakukan kedua-dua pada masa yang sama, anda boleh dengan mudah mengatasi diri anda.

  • Berhenti merokok terlebih dahulu, tunggu satu atau dua bulan sebelum membuat sebarang perubahan besar pada diet atau senaman senaman anda.

Elakkan pencetus. Kenal pasti situasi yang meningkatkan keinginan anda untuk merokok dan lakukan apa yang anda boleh untuk mengelakkannya. Apabila mengelakkan adalah mustahil, cari cara lain untuk mengalih perhatian diri anda semasa situasi pemicu.

  • Pencetus anda biasanya termasuk keadaan yang sering anda merokok. Contohnya, anda mungkin merokok lebih banyak apabila anda berada di perokok lain di bar atau pesta, atau anda mungkin lebih banyak merokok apabila anda bersendirian menonton televisyen atau melayari Internet.

  • Sekiranya anda tidak dapat mengelakkan pencetus, berikan tangan dan minda sesuatu yang lain selain daripada merokok. Doodle dengan pen dan kertas. Ajar diri anda untuk mengait atau bersatu. Hampir apa-apa yang membuat tangan anda sibuk dapat membantu.

Apabila godaan untuk merokok semakin kuat dan anda berasa seperti melangkah ke dalamnya, beritahu diri anda bahawa anda perlu menunggu 10 minit sebelum anda menyala. Kemudian, segera ganggu diri anda dengan aktiviti lain.

  • Aktiviti lebih lama yang akan mengambil masa lebih daripada 10 minit untuk menyelesaikan cenderung untuk bekerja dengan lebih baik. Dengan memberikan pemikiran anda sesuatu yang lain untuk ditekankan, anda boleh membantu menarik diri dari memikirkan keinginan anda.

  • Anda mungkin perlu mengulangi amalan ini lebih daripada satu kali, tetapi teruskan sehingga keinginan itu hilang sepenuhnya.

Ingatkan diri anda tentang risiko. Peringatan visual tentang bahaya yang berkaitan dengan merokok boleh membuat keinginan anda untuk berhenti lebih kuat. Cari imej mulut dengan luka kanser atau paru-paru yang berpenyakit dan pasangnya di atas laci yang anda biasanya menyimpan rokok anda.

  • Sekiranya anda belum berbincang dengan doktor tentang kebiasaan merokok anda, luangkan masa untuk berbuat demikian sekarang. Mempunyai doktor anda meninjau kemungkinan akibat boleh menjadi satu lagi cara untuk mengingatkan diri anda tentang bahaya yang anda hadapi dengan terus merokok.

Fikirkan faedahnya. Mengimbangi negatif dengan mengingatkan diri anda tentang sebab-sebab positif kerana ingin berhenti. Tuliskan alasan anda atau bacakannya dengan kuat setiap hari.

  • Alasan anda boleh untuk kesihatan anda sendiri, untuk harga diri anda, untuk kesihatan orang yang anda sayangi, atau demi dompet anda. Tidak kira apa yang spesifik, anda harus terus mengingatkan diri anda tentang apa-apa dan semua sebab.
  • Pada nota yang sama, bercakap secara positif. Memberi diri anda perbualan peperiksaan sesekali boleh membantu anda meneruskan. Daripada secara rutin mengekalkan kata-kata negatif seperti “berhenti” dan “berhenti,” bacakan ucapan afirmatif seperti, “Saya boleh melakukan ini.”

Jejaki kemajuan anda. Menolak dapat menjadi lebih mudah apabila anda dapat melihat ke belakang dan melihat sejauh mana anda sudah datang. Simpan jurnal atau rekod lain mengenai kemajuan anda. Dokumentasikan terapi yang anda telah cuba dan perhatikan yang telah berjaya, dan perhatikan berapa lama anda telah pergi di antara rokok.

  • Pada masa kini, terdapat juga aplikasi mudah alih yang boleh anda gunakan untuk membantu merakamkan kemajuan anda. Beberapa contoh termasuk Quitter, Jurulatih MyQuit Livestrong, Asap Asap, dan Smoke Break. Aplikasi ini boleh menjejaki kemajuan anda, mencatat pencapaian anda, dan mengintegrasikan semuanya ke dalam akaun media sosial anda.

Sumber: Vaping DailyWikiHow

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di