Siakap Keli

Petronas Komited Bantu Sarawak Jadi Pemain Utama Industri Petroleum Negara

Syarikat carigali dan minyak negara, Petroliam Nasional Bhd (Petronas) komited untuk terus menyokong hasrat Negeri Sarawak yang mahu menjadi pemain utam dalam industri Petroleum di Malaysia.

Memetik laporan berita Bernama, sehingga kini, Petronas telah melabur kira-kira RM1.83 Bilion di negeri ini melalui kontrak perkongsian pengeluaran (PSC) dan sehingga kini sejak tahun 1976, Petronas telah membayar RM33 bilion kepada negeri Sarawak.

Selain itu, melalui ekuiti kerajaan negeri di kompleks gas gas cecaie asli (LNG) Petronas di Bintulu, negeri berkenaan telah menerima dividen sebanyak RM18 bilion daripada pihak Petronas.

Peluang Pekerjaan.

Melalui Jawatankuasa Kerja Sama Sarawak, kerjaan negeri dan pihak Petronas bekerjasam rapat bagi memastikan rakyat Sarawak dan syarikat tempatan diberi keutamaan dalam peluang kerjaya dan perniagaan dalam aktiviti huluan dan hiliran di rantau ini.

Sehingga kini, Petronas telah pun membelanjakan kira-kira RM411 bilion untuk program biasiswa dan bantuan kepada lebih 6,000 pelajar daripada Sarawak, manakala 5,000 profesional Sarawak bekerja di operasi Petronas, di seluruh dunia.

Pada Mac tahun lalu, kerajaan negeri Sarawak telah menubuhkan Petroleum Sarawak Bhd (Petros) sekaligus menunjukkan negeri itu bersungguh-sungguh untuk melangkah lebih jauh dalam industri.

Berdasarkan Akta Pembangunan Petroleum 1974, undang-undang Persekutuan yang digubal oleh Parlimen, yang mempunyai kecekapan perundangan di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk mengisytiharkan undang-undang yang berkaitan dengan petroleum.

PDA 1974 memberikan pemilikan eksklusif Petronas kepada minyak dan sumber di Malaysia dan menjadikannya badan pengawalseliaan tunggal untuk aktiviti minyak dan gas hulu melalui PSC.

Sistem PSC membahas keperluan untuk pengurusan terpusat industri petroleum yang lebih besar untuk kepentingan negara dan negeri.

Ini telah membolehkan Petronas untuk mewujudkan nilai penting bagi negara, dengan itu menyumbang kepada kesejahteraan dan pembangunan negara dan negara masing-masing.

“PDA 1974 berfungsi untuk melindungi kepentingan semua rakyat Malaysia, memastikan negara mendapat manfaat daripada sumber petroleumnya,” kata Petronas.

Di bawah Akta ini, bahagian keuntungan dibahagikan antara Petronas, kontraktor dan pembayaran cukai pendapatan kepada kerajaan dengan kerajaan-kerajaan negeri dan Persekutuan mendapatkan lima peratus royalti masing-masing dari Minyak Keuntungan, Petronas dan kontraktor yang berkongsi 12.5% ​​setiap satu daripada PSC 1985 jenis dan 15% untuk cukai pendapatan.

Dari dua jenis PSC lain, Oil Profit hanya 10% dengan 3% masing-masing untuk kedua-dua pihak dan 4% untuk cukai pendapatan (di bawah Deepwater / Ultra Water PSC) dan untuk PSC Pendapatan / Kos, Minyak Keuntungan adalah 20% % masing-masing adalah untuk Petronas dan kontraktor dan 8% untuk cukai pendapatan.

Infographics juga menyerlahkan fakta bahawa PSC berisiko tinggi, sangat modal berisiko dan mengambil masa yang panjang untuk memberikan pulangan manakala eksplorasi mengambil antara tiga dan lima tahun tanpa pendapatan dan kebarangkalian untuk menemui minyak yang dinilai hanya antara 20% dan 25%.

Risiko dilanjutkan kepada tempoh pembangunan antara perbelanjaan empat hingga enam tahun untuk mengewangkan penemuan itu, suatu tempoh ketika masih tidak ada pendapatan yang dibuat.

Sebaik sahaja pengeluaran bermula, bayaran tunai 10% kepada kerajaan persekutuan dan negeri bermula manakala Petronas dan kontraktor membayar cukai pendapatan sebanyak 38% daripada keuntungan yang dibuat.

Syarikat minyak kebangsaan juga membayar dividen tahunan kepada kerajaan persekutuan.

Bertentangan dengan persepsi umum, pembayaran tunai ini dibayar dua kali setahun, tanpa mengira sama ada pengeluaran dari lapangan itu menguntungkan atau tidak.

Menurut maklumat grafik, peningkatan pembayaran royalti dari 5% hingga 20% seperti yang diminta oleh negara pengeluar akan memberi kesan buruk kepada industri.

Peningkatan pembayaran tunai sedemikian juga akan mengurangkan daya tarikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan minyak dan gas bagi ramai pemain.

Pada masa ini terdapat lebih 40 pelabur di PSC yang mana kira-kira 80% adalah syarikat asing yang melihat sektor petroleum Malaysia sebagai stabil dan menguntungkan berdasarkan pengaturan PSC semasa.

Mohd Firdaus

Tak Makan Ikan Siakap Dan Ikan Keli

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di