Siakap Keli

Ditindih Hantu Atau ‘Sleep Paralysis’, Apa Penjelasan Dari Sudut Sains Dan Mistik

Pernahkah anda tidur, tiba-tiba terjaga di tengah malam dan tidak dapat menggerakkan anggota badan anda apatah lagi bersuara? Anda merasa badan anda berat dan hampir tidak dapat bernafas seolah-olah anda telah ditindih oleh sesuatu, mungkin makhluk halus atau jin. Pasti anda berasa sangat panik ketika itu. Situasi tersebut dinamakan ‘Lumpuh Tidur’ atau Sleep Paralysis.

Apa Itu ‘Lumpuh Tidur’?

‘Lumpuh tidur’ adalah apabila anggota badan seseorang tidak dapat bergerak, bercakap atau bertindak balas pada masa yang sama. Ini boleh berlaku sama ada semasa sedang tidur atau semasa terbangun dari tidur.

Ini boleh menjadi pengalaman yang menakutkan kerana orang itu sedar sepenuhnya tetapi ‘lumpuh’. Satu lagi nama untuk gangguan ini ialah Old Hag Syndrome.

Istilah ” Old Hag Syndrome ” itu sendiri berasal dari kepercayaan tahayul kerana dikatakan seorang penyihir atau hag tua duduk di dada mangsa, menjadikannya tidak dapat bergerak.

Apa Penyebab, Faktor Dan Gejala ‘Lumpuh Tidur’?

‘Lumpuh Tidur’ berlaku apabila anda bangun sebelum badan anda melengkapkan kitaran tidur. Anda menjadi sedar sebelum keupayaan tubuh anda bergerak dipulihkan. 

Terdapat beberapa faktor yang menjadikannya lebih cenderung mengalami ‘lumpuh tidur’. Berikut adalah beberapa faktor (Rujukan 1):

 • Kurang tidur
 • Jadual tidur berubah
 • Tekanan mental dan kebimbangan
 • Tidur di belakang anda
 • Narcolepsy
 • Gangguan bipolar

Beberapa gejala yang berkaitan dengan ‘lumpuh tidur’ termasuk yang berikut:

 • Tiada upaya untuk bergerak atau bercakap semasa cuba tidur atau sebaik sahaja bangun.
 • Mencium bau aneh atau terdengar bunyi sesuatu mendekati langkah kaki.
 • Mengalami perasaan badan atau kematian yang akan berlaku.
 • Berhalusinasi membayangkan kehadiran di dalam bilik atau penceroboh di dalam bilik, melihat bayang-bayang seperti mata bercahaya. Ini menyebabkan seseorang merasa dalam bahaya dan panik.
 • Terasa badan ditindih sesuatu yang berat yang membuat seseorang sukar bergerak dan bernafas.

Ia adalah gangguan tidur normal berlaku pada manusia yang diklasifikasikan sebagai ” parasomnia .” Hal ini membuatkan anda berasa sangat panik.

Gambar : Living Traditional

Lumpuh tidur berlaku apabila jarak masa antara tidur dan terjaga samar-samar. Maksudnya, anda baru sahaja di fasa mamai antara tidur dan terjaga. Biasanya otak kita melumpuhkan banyak otot semasa tidur dan pergerakan mata yang cepat. Situasi ini dipanggil “atonia.” (Rujukan 2)

Cara Merawat Sindrom ‘Lumpuh Tidur’ Atau Sindrom ‘Old Hag’.

Rawatan untuk sindrom ‘Old Hag’ belum diketahui oleh pihak pakar perubatan, kerana punca sebenar tidak dapat dipastikan lagi. Tetapi mungkin cara ini dapat membantu serba sedikit untuk merawat Sindrom ‘Old Hag’:

 • Pendidikan yang sepatutnya mengenai keadaan harus diberikan. Ini dapat memberi kesedaran mengenai bahagian yang terjejas dengan itu membantu mereka dalam mengelakkan faktor risiko yang berkaitan dengan sindrom ini.
 • Elakkan tekanan sebelum tidur.
 • Cara tidur perlu diubah seperti menetapkan waktu yang fleksibel dan teratur.
 • Ubat disediakan kepada pelanggan. Biasanya dos clonazepam diberikan kepada pelanggan dalam membantu lumpuh tidur(Rujukan 3).

Adakah Ianya Berbahaya?

Lumpuh tidur sering dikaitkan dengan narcolepsy , keadaan neurologi di mana seseorang itu mempunyai tidur siang yang tidak terkawal. Walau bagaimanapun, terdapat banyak orang yang mengalami lumpuh tidur tanpa tanda-tanda narcolepsy.

Kadang-kadang ianya terjadi kerana keturunan. Tidak ada penjelasan yang diketahui mengapa sesetengah orang mengalami kelumpuhan ini. Ia tidak berbahaya, walaupun kebanyakan orang melaporkan merasa sangat takut kerana mereka tidak tahu apa yang sedang berlaku, dan dalam beberapa minit mereka secara beransur-ansur atau tiba-tiba dapat bergerak lagi dan sering ditamatkan dengan bunyi atau sentuhan pada badan.

Dalam sesetengah kes, apabila halusinasi hipnogogik hadir, orang merasa bahawa seseorang berada di dalam bilik dengan mereka, sesetengah mengalami perasaan bahawa seseorang atau sesuatu sedang duduk di dada mereka dan mereka merasakan kematian dan sesak nafas. Itu telah dipanggil “Hag Phenomena” dan telah berlaku kepada orang-orang sejak berabad-abad. Perkara-perkara ini menyebabkan orang banyak kebimbangan dan keganasan, tetapi tidak ada bahaya fizikal(Rujukan 4).

Gambar : Very Healthy Life

Teori

Antara teori yang berkaitan dengan ‘lumpuh tidur’ ini ialah, ia kerap terjadi apabila anda tidur dalam keadaan telentang, selain tubuh yang terlalu letih.

Selain itu, gangguan mental atau pengambilan dadah penenang seperti Xamax dan Valium turut menjadi penyebab hali ni terjadi.

Biarpun sindrom ini tidak dapat dijangkakan, anda boleh mengambil langkah pencegahan dengan mendapatkan tidur yang secukupnya dan menjauhkan diri daripada tekanan.

Senaman secara kerap juga boleh dilakukan untuk mendapatkan tidur yang nyenyak, namun pastikan ia tidak dilakukan pada masa yang terlalu hampir dengan waktu tidur anda.

Kesimpulannya, ‘lumpuh tidur’ ini tidak mempunyai sebarang kaitan dengan gangguan hantu seperti yang digembar-gemburkan selama ini dan anda tidak perlu panik sekiranya perkara ini terjadi(Rujukan 5).

Rujukan :

 1. https://www.25doctors.com/learn/sleep-paralysis-old-hag-syndrome
 2. http://www.sleepeducation.org/news/2009/07/29/sleep-paralysis-the-devil-the-ghost-the-old-hag
 3. https://syndromespedia.com/old-hag-syndrome-symptoms-causes-treatment-prevention.html
 4. http://web.stanford.edu/~dement/paralysis.html
 5. https://www.majalahsains.com/sindrom-lumpuh-tidur-bukan-berpunca-ditindih-hantu-semasa-tidur/

Amy Noreffaziera

Jatuh bangun sendiri.. Tiada apa yang mustahil selagi kita berusaha..
_Jinsei o tsuyoku shite tatakau (Keep strong and fighting for life)_ =D ..#Ridergirl #Amiey

Kami Juga Bersosial

Sekiranya anda ingin mendapat berita dari Siakap Keli pada 'News Feed' media sosial, anda boleh ikuti kami di