Siakap Keli

Seorang Mati Lemas, Seorang Lagi Hilang Ketika Sertai Port Dickson International Triathlon

Seorang peserta Port Dickson International Triathlon dilaporkan mati lemas ketika menyertai acara tahunan itu di sini, pagi ini.

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Port Dickson DSP Mohd Faisal Mohd Noor berkata Tharm Wei Wong, 39, yang berasal dari Pulau Pinang lemas semasa berenang di pantai Port Dickson itu.

“Mangsa telah berenang dari garis permulaan menuju ke pantai untuk meneruskan acara yang seterusnya iaitu acara berbasikal. Jarak antara permulaan acara renang ke pantai lebih kurang 750 meter.

“Semasa berenang, mangsa dipercayai telah lemas. Anggota bomba telah memberi bantuan kecemasan dan bantuan penafasan dari mulut ke mulut (CPR) namun mangsa tidak memberi sebarang tindak balas,” katanya.

Mangsa kemudian dibawa ke Hospital Port Dickson (HPD) untuk menerima rawatan lanjut dan disahkan meninggal dunia oleh pegawai perubatan.

Sementara itu, Pengarah Bomba dan Penyelamat Negeri Sembilan Norazam Khamis berkata seorang lagi peserta triathlon dikhuatiri hilang ketika menyertai acara renang hasil daripada makluman awal penganjur.

“Pada 11.55 pagi ini, pihak penganjur telah melaporkan seorang lagi peserta tidak melaporkan kepada urusetia…jadi selepas menerima (laporan) kita telah gerakkan pasukan mencari dan menyelamat.

“Individu ini kita kenal pasti warganegara Hong Kong bernama Yuen Chi Yuen berumur 42 tahun. Setakat ini Pasukan Penyelamatan di Air (PPDA), Polis Marin, Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) bersedia untuk mencari dan menyelamat,” katanya seperti dilaporkan BERNAMA.

Sumber : BERNAMA

Fazidi

Dulu suka menulis. Sekarang suka menaip.

Tambah komen

Dari Wiser.my

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.